Uzglabāšanas un pārstrādes tehnoloģijas
Mērķis – izstrādāt komercuzņēmumiem piemērotas dārzaugu pārstrādes tehnoloģijas un produktus, veicot to bioķīmiskā sastāva izvērtējumu, un pārbaudīt atšķirīgas uzglabāšanas tehnoloģijas augļu un dārzeņu lietošanas termiņa pagarināšanai.
Prioritāro pētījumu tēmas:
- Jaunu pārstrādes tehnoloģiju izstrāde inovatīvu pārtikas produktu ieguvei, izmantojot dārzaugu audzēšanas un pārstrādes blakusproduktus, t.sk. spiedpaliekas, mizas, u.c.;
-
Tehnoloģiju izstrāde un ieteikumu sagatavošana audzētājiem par dažādu komercaudzēšanai piemērotu ābeļu, bumbieru, burkānu, sīpolu un galviņkāpostu šķirņu uzglabāšanas režīmiem tradicionālās un kontrolētās atmosfēras glabātavās, iekļaujot pētījumus ar 1-MCP;
-
No ĢR izdalīto un jauno šķirņu optimālo augļu vākšanas laiku un uzglabāšanas režīmu, to ietekmes uz uzglabāšanas ilgumu un kvalitāti izpēte;
-
Praktisku ābolu uzglabāšanas pētījumu veikšana ULO kamerās ražošanas apstākļos sadarbībā ar uzņēmējiem;
-
Uzglabāšanas paņēmienu izpēte, izmantojot atšķirīgus pirmapstrādes veidus un tehnoloģijas, dažādiem dārzeņiem, t.sk. mārrutkiem, ziemas ķiplokiem.
Veiktie un aktīvie pētījumi
- Praktiski izmantojami pētījumi uzņēmēju vajadzībām:
-
ābolu komercšķirņu uzglabāšana, t.sk. kontrolētās atmosfēras kamerās un izmantojot apstrādi ar augšanas regulatoru 1-MCP;
-
pētījumi par piemērota novākšanas laika (augļu gatavības) noteikšanu āboliem, salīdzinot dažādas uzglabāšanas metodes un izvērtējot lielāko daļu Latvijā audzēto komercšķirņu;
-
jaunu šķiedrvielas saturošu produktu izstrāde kā izejvielu izmantojot augļu un ogu spiedpaliekas;
-
lielaugļu un kreba tipa ābeļu šķirņu piemērotības pārbaude dažādu produktu (t.sk. sidra, biezeņu) izstrādei;
-
ābolu šķiedrvielu produkta ietekme uz lipīdu profila izmaiņām cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma;
-
smiltsērkšķu veģetatīvo daļu un pārstrādes blakusproduktu izmantošana teļu imūnsistēmas paaugstināšanā, vispārējas veselības un gaļas kvalitātes uzlabošanā.
-
-
Inovatīvi pētījumi dārzaugu audzēšanas un pārstrādes blakusproduktu izpētē:
-
krūmcidoniju sēklu eļļas izmantošanas iespējas un ķīmiskā sastāva analīze;
-
lielaugļu un kreba tipa ābolu sēklu, aprikožu, ķiršu kauliņu, bumbieru un vīnogu sēklu tokoferolu u.c. bioloģiski aktīvu savienojumu identificēšana.
-
-
Selekcijai piemērotāko izvēlēto augļaugu vecākaugu un izdalīto hibrīdu vispusīgs izvērtējums, analizējot katrai kultūrai specifiskos (raksturīgos) kvalitatīvos rādītājus.