Pārlekt uz galveno saturu

DI zinātnieks ar jauniem pārtikas produktiem iepazīstina skolēnus

V. Radenkovs

6. decembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas telpās Mūkusalas ielā 3 Konferenču zālē notika topošo zinātnieku forums “Ko nozīmē būt zinātniekam?”. Forumā tika organizēta zinātnieku diskusiju grupa par netradicionālo pārtiku, kurā piedalījās zinātnieki no Latvijas Lauksaimniecības universitātes (Ilga Gedrovica), Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniska institūta (Ingars Reinholds), un Dārzkopības institūta zinātnieks Vitalijs Radenkovs.  

Diskusijas mērķis bija populārzinātniskā veidā pastāstīt skolēniem par pētnieciskiem darbiem, kas saistīti ar netradicionālo pārtiku.

Diskusiju grupā piedalījās 79 skolēni no vairākiem Latvijas reģioniem, kuri tika iepazīstināti ar jaunu funkcionālo pārtikas produktu izstrādi, izmantojot augļu, ogu un graudaugu blakusproduktus. Diskusijas beigās, skolēniem tika piedāvāta iespēja nodegustēt eksperimentālos produktus: mafīnus un auzu cepumus ar dažādu veidu spiedpaliekām (ābolu, upeņu, aveņu, dzērveņu, zemeņu).

Foruma zinātnieku plenērā – citā diskusiju grupā piedalījās arī zinātnieki no Rīgas Stradiņa universitātes (Inese Čakstiņa), Latvijas Organiskās sintēzes institūta (Ivars Kalviņš, Maija Dambrova), Rīgas Tehniskās universitātes (Kaspars Kalniņš, Andris Šutka) un Latvijas Universitātes (Vjačeslavs Kaščejevs).

Vitalija Radenkova pētījumi Dārzkopības institūtā norisinās Eiropas Savienības fondu darbības programma “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ietvaros.

Pievienots 10/12/2017