Pārlekt uz galveno saturu

DI saglabā kultūraugu genofondu

Dārzkopības institūts Dobelē

2018. gadā Dārzkopības institūts (DI) turpinās īstenot ZM LAD projektu “Kultūraugu genofonda saglabāšanas programma". Ģenētisko resursu saglabāšana ir viens no svarīgiem institūta darbības virzieniem.

Latvija ir ratificējusi Riodežaneiro 1992. gada konvenciju “Par bioloģisko daudzveidību”, uzņemoties saistības saglabāt esošos kultūraugu ģenētiskos resursus. Tādējādi DI uzticēts svarīgs uzdevums - saglabāt un papildināt augļu koku, ogulāju un dārzeņu šķirņu (hibrīdu, klonu, līniju) kolekcijas un izvērtēt tās.

“Šobrīd institūtā tiek saglabāti un pētīti plašākie dārzaugu ģenētiskie resursi Latvijā. Kolekcija ietver 1331 Latvijā selekcionētās šķirnes un atsevišķas formas ar īpašu, šķirnei līdzvērtīgu nozīmi; vietējās šķirnes, tautas selekcijas šķirnes, Latvijā ilgstoši kultivētas citu valstu izcelsmes šķirnes, kā arī Latvijā ievāktus kultūraugu savvaļas radinieku paraugus,” stāsta vadošais pētnieks Gunārs Lācis.

Savukārt augļaugu ģenētiski resursi tiek saglabāti tikai ex situ (lauka) kolekcijās – dārzos, kas izvietoti trīs vietās: augļaugu ģenētisko resursu pamatkolekcija - Dobelē; augļaugu ģenētisko resursu dublējošā kolekcija un veģetatīvi pavairojamo dārzeņu ģenētisko resursu kolekcija Pūrē un augļaugu ģenētisko resursu kolekcija z/s „Vīnkoki”.

Projekta rezultāti līdz 2018. gada 31. decembrim tiks publicēti mājas lapā (http://www.darzkopibasinstituts.lv/lv/projekti) un bez atlīdzības ir pieejami visiem uzņēmumiem un interesentiem, kas darbojas lauksaimniecības nozarē.

Pievienots 10/01/2018