Pārlekt uz galveno saturu

DI zinātnieki vadīs lekcijas augļkopībā Rīgā

Diena augļu dārzā

25. janvārī no plkst. 14.00 Latvijas Valsts mežu vēstniecībā, Rīgā (Vaiņodes ielā 1) ar lekcijām par aktuālo augļkopībā viesosies Dārzkopības institūta (DI) zinātnieki, kuriem ikviens varēs arī uzdot jautājumus un pēc tām saņemt konsultācijas un ieteikumus par augļu koku audzēšanu, kopšanu, šķirņu izvēli. Savukārt jau no plkst. 9.00 līdz 15.00 būs iespēja iegādāties dažādus DI radītos produktus.

No plkst. 14.00 līdz 18.00 notiks Dr. agr. Edgara Rubauska un Dr. Ilzes Grāvītes lekcijas par dažādiem ar augļkopību saistītiem jautājumiem.

Dr.agr. Edgars Rubauskis ir speciālists ābeļu audzēšanā, vairāku grāmatu un daudzu rakstu autors. Savā lekcijā viņš iepazīstinās ar jautājumiem, kas saistīti ar sēkleņkoku (ābeļu un bumbieru) stādīšanu, kopšanu , īpašu vērību piegriežot pareizai jaunu un vecu augļu koku vainagu veidošanai, kas ir sarežģītākais un zināšanas prasošais darbs jebkuram dārza mīļotājam.   Viņš pastāstīs arī par šķirņu un potcelmu  izvēli dažādiem dārziem un lietošanas mērķiem.

Dr. Ilze Grāvīte ir kauleņkoku (plūmju, ķiršu, aprikožu, persiku) speciāliste, nesen izdota viņas sarakstītā grāmata “Plūmes. Šķirnes, kopšana, padomi un receptes “, ko būs iespēja iegādāties pasākuma laikā. Ilze ir galvenā redaktore Dārzkopības institūta izdotajiem elektroniskajiem žurnāliem “Profesionālā dārzkopība” (pieejami  http://fruittechcentre.eu/lv/). Lekcijā viņa iepazīstinās ar tādiem svarīgiem jautājumiem kauleņkoku audzēšanā kā vietas izvēle un augsnes sagatavošana, potcelmu un šķirņu izvēle, audzēšanas, vainagu veidošanas un kopšanas pamatprincipi.

Pasākuma laikā Dārzkopības institūts piedāvās iespēju iegādāties dažādu šķirņu ābolus, kā arī plašu institūtā radītu augļu produktu klāstu: Bumbieru, ķiršu, smiltsērkšķu, jāņogu sulas; krūmcidoniju, ķiršu, upeņu, smiltsērkšķu, ērkšķogu- pīlādžu, krūmcidoniju- zemeņu sīrupus, augļu tējas, un dažādu sukāžu asorti (augļu un ogas mainīgās proporcijās- krūmcidonijas, ķirši, ērkšķogas, zemenes, pīlādži, plūmes) un krūmcidoniju sukādes šokolādes glazūrā.

Ar institūta produktu pilnu klāstu un vizuālo noformējumu un cenām var iepazīties šeit.

Pievienots 23/01/2018