Pārlekt uz galveno saturu

Ieskats 4. starptautiskajā EUFRIN konferencē "Plum and Prune WG "Challenges of Plum Growing in Europe"

Konferences bildes

Attēla autors: No DI arhīva

Laikā no 4. līdz 7. septembrim Latvijā norisinājās Dārzkopības institūta organizēts starptautisks pasākums - 4th EUFRIN Plum and Prune WG  meeting "Challenges of Plum Growing in Europe".

 

 

Šādi pasākumi tiek rīkoti kopš 2006. gada, kad tika nolemts, ka Eiropas augļkopības zinātnes organizācijas EUFRIN Plūmju darba grupas zinātnieki vēlas tikties biežāk, nekā reizi četros gados organizētajos ISHS Simpozijos. Pirmā sanāksme, kas faktiski ir zinātniska konference, notika Čehijā, tad stafeti 2010. gadā pārņēma Rumānija un 2015. gadā - Grieķija.

4. Plūmju darba grupas sanāksmi rīkoja Dārzkopības institūts LLU Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centrā Jelgavā. Sanāksmē piedalījās ap 30 zinātnieku no 9 valstīm. Konferences laikā tika sniegti daudzpusīgi ziņojumi par plūmju selekciju, šķirņu un potcelmu izmēģinājumiem dažādās klimatiskajās zonās, par agrotehniskiem, uzglabāšanas, kā arī pārstrādes pētījumiem. No Dārzkopības institūta pētījumu rezultātus prezentēja E.Kaufmane, I.Grāvīte, L.Ikase, Dz.Dēķena, V.Radenkovs un P.Gornas. Bija patiess gandarījums, ka Latviju pirmo reizi apmeklēja Eiropas vadošais plūmju selekcionārs no Vācijas Walter Hartmann, kura šķirnes tiek plaši audzētas daudzās Eiropas valstīs, un izmēģinājumos kopš 2006. gada – arī Dobelē. Konferences dalībnieki ļoti atzinīgi novērtēja iepazīšanos ar DI darbu, apmeklējot dārza izmēģinājumus, laboratorijas, kā arī, degustējot vairāk nekā 40 dažādas plūmju šķirnes, 5 dažādu šķirņu sukādes, plūmju pīrāgu, u.c. Pēdējā paskuma dienā dalībniekiem bija iespēja apmeklēt arī plūmju komercstādījumus Alūksnē un Mālpilī.

 

Pievienots 18/09/2018