Pārlekt uz galveno saturu

Turpinām dārzaugu ģenētisko resursu saglabāšanas programmu

Sēlija

Attēla autors: No DI arhīva

2019. gadā Dārzkopības institūts (DI) turpinās īstenot ZM LAD projektu "Kultūraugu genofonda saglabāšanas programma", jo ģenētisko resursu saglabāšana ir viens no svarīgiem institūta darbības virzieniem.

Institūta uzdevumi ir :

  • Uzturēt un regulāri atjaunot dārzaugu ģenētisko resursu kolekcijas;
  • Apzināt, izvērtēt un raksturot Latvijas augļu koku, ogulāju, dārzeņu un ceriņu ex situ kolekciju un savvaļas ģenētiskos resursus, iesaistīties in situ saglabāšanas aktivitātēs;
  • Uzturēt Latvijas augļaugu ĢR datu banku, uzturēt atbilstoši iekļaušanai Latvijas un starptautiskajās ĢR informācijas sistēmās.
  • Veicināt Latvijas dārzaugu ĢR izmantošanu selekcijā, tradicionālu pārtikas produktu ražošanā un jaunu pielietojumu izstrādē u.c.
  • Popularizēt sabiedrībai Latvijas dārzaugu ģenētiskos resursus, veicinot to audzēšanu un izmantošanu.

2019. gadā kultūraugu genofonda saglabāšanas programmas ietvaros tiks saglabātas 1462 Latvijā selekcionētās šķirnes un atsevišķas formas ar īpašu, šķirnei līdzvērtīgu nozīmi; vietējās šķirnes, tautas selekcijas šķirnes, Latvijā ilgstoši kultivētas citu valstu izcelsmes šķirnes, kā arī Latvijā ievāktus kultūraugu savvaļas radinieku paraugus.

Ilgtspējīga ģenētisko resursu saglabāšana nodrošināšanai ģenētisko resursu paraugi izvietoti trīs kolekcijās: pamatkolekcija - Dobelē, augļaugu ģenētisko resursu dublējošā kolekcija un veģetatīvi pavairojamo dārzeņu ģenētisko resursu kolekcija Pūrē un augļaugu ģenētisko resursu kolekcija z/s „Vīnkoki”.

Projekta rezultāti līdz 2019. gada 31. decembrim tiks publicēti mājas lapā (http://www.darzkopibasinstituts.lv/lv/projekti) un bez atlīdzības ir pieejami visiem uzņēmumiem un interesentiem, kas darbojas lauksaimniecības nozarē.

Publikācijā izmantots attēls no projekta LatLit - 181. "Tradicionālo augļu, dārzeņu un dekoratīvo
augu šķirņu atjaunošana. Vēsturisko Dārzu Tūrisms."

Pielikums Izmērs
Projekta informācija 89.31 KB
Pievienots 03/01/2019