Pārlekt uz galveno saturu

Dārzkopības institūts un tā dārzs kļūst apmeklētājiem pievilcīgāks un pieejamāks

Darzs

Attēla autors: No DI arhīva

Noslēdzies projekts “Augļu, dārzeņu un dekoratīvo augu seno šķirņu dārzi un tradicionālie pārstrādes produkti: Vēsturisko dārzu maršruts”, kas norisinājās no 2017. gada 1. aprīļa līdz 2019. gada 31. jūlijam. Projektā iesaistījās seši partneri no Latvijas un Lietuvas: Dārzkopības institūts, Lietuvas Dārzkopības institūts, Latvijas lauku tūrisma asociācija “Lauku ceļotājs”, Lietuvas lauku tūrisma asociācija, Rundāles pils muzejs un Kauņas rajona muzejs. 
 

Lai padarītu Dārzkopības institūtu un tā dārzu pieejamāku apmeklētājiem, projekta ietvaros veikti vairāki papildinājumi. Dārzkopības institūta dārzā tika ierīkots vēsturisko dārzeņu un garšaugu demonstrējuma lauciņš, kur tiek audzēti tradicionāli mums zināmie dārzeņi un garšaugi. Papildinātas augļu dārzu ģenētisko resursu kolekcijas, tai skaitā ar ekspedīcijās ievākto vēsturisko šķirņu augu materiālu. Dārzu ekspedīcijās apmeklēti 40 objektu: muižu dārzi, lauku mājas, zemnieku saimniecības, kolekciju dārzi un muzeji, kas veltīti augļkopjiem. Lai dārzs būtu interesantāks un izzinošāks, augļu koku dārzu kolekcijās ir izvietotas etiķetes, daļai no tām ir QR kodi, lai apmeklētāji varētu iepazīties ar vēsturisko šķirņu aprakstiem. Ceriņu kolekcijas dārzā ir izvietoti audiogidi, kurus var viegli un ērti noklausīties. Tāpat, lai vieglāk orientētos dārzā, tajā ir izvietotas kvartāla plāksnes. Apmeklētāju ērtībai un brīvā laika pavadīšanai teritorijā ir izvietoti soli, izveidotas piknika vietas un nojumes, kur nesteidzīgi pavadīt savu laiku.

Dārzkopības institūta telpās ir veikta apmeklētāju centra renovācija, uzlabots tā aprīkojuma un pieejamība. Projekta ietvaros izstrādāti divi interaktīvie ekrāni, kuros var iepazīties ar Dārzkopības institūta vēsturi un ceriņu šķirņu daudzveidību. 
Projekta laikā kopā ar Rundāles pils muzeju, Rundāles pils teritorijā izveidots vēsturisko šķirņu dārzs, kurā aug gan augļu koki, gan ogulāji. Apmeklētājiem dārzs ir brīvi pieejams.

Lai veidotu sadarbību ar mazajiem uzņēmējiem un dārzu īpašniekiem, projekta laikā Dārzkopības institūta pētnieki noorganizēja četras augļu koku veidošanas meistarklases pie dārzu īpašniekiem un institūtā divus seminārus par augļu un dārzeņu pārstrādi. 


Ar projekta partneriem ir izdoti vairāki materiāli, kas ir pieejami gan drukātā, gan elektroniskā formātā: 

Projekts tika īstenots Interreg Latvija – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam ietvaros ar Eiropas reģionālā attīstības fonda (ERAF) atbalstu. Kopējais projekta budžets visiem iesaistītajiem projekta partneriem bija 830 733.23 eiro, no tā 706 123.23 eiro ERAF finansējums.

logo

Pielikums Izmērs
Projekta preses relīze (07.10.2019) 164.06 KB
Pievienots 07/11/2019