Pārlekt uz galveno saturu

Vitalijs Radenkovs

Struktūrvienība
Pārstrādes un bioķīmijas nodaļa
Amats
Pētnieks
Grāds
Dr. sc. ing.
Darbības virzieni
  • Tehnoloģisko risinājumu izstrāde efektīvākai un racionālākai augu izcelsmes blakusproduktu izmantošanai inovatīvu pārtikas produktu ieguvei.
  • Videi draudzīgo bionoārdāmu iepakošanas un pārklājumu materiālu izstrāde no atjaunojamiem resursiem augļu uzglabāšanas laika pagarināšanai. 
  • Augu izcelsmes blakusproduktu, fermentatīvās hidrolīzes starpproduktu un produktu fizikālo īpašību un bioķīmiskā sastāva analizēšana. 
Galvenie sasniegumi

5 nozīmīgākās zinātniskās publikācijas: 

Nozīmīgākās populārzinātniskās publikācijas:

  • K. Juhņeviča-Radenkova, V. Radenkovs: Klijas ir ļoti vērtīgs blakusprodukts. Saimnieks. Nr.12, 40-42.lpp. (2021).
  • V. Radenkovs, Inese Drudze: Vērtīgie un unikālie paradīzes āboli. AgroTops. Nr.10 (2019). 
  • V. Radenkovs, K. Juhņeviča-Radenkova. Augu blakusproduktu paplašināšanas iespējas. AgroTops. Nr.8 (2018), 74.lpp. ISSN 1407-5164.
  • V. Radenkovs. Augļapvalku un graudapvalku izmantošana pārtikā. AgroTops. Nr. 10 (201), 79.-80.lpp ISSN 1407-5164.
  • V. Radenkovs, K. Juhņeviča-Radenkova. No augļu, ogu un graudu blakusproduktiem līdz veselīgai pārtikai. Profesionālā Dārzkopība. Nr. 3 (4) (2017), 30.-31.lpp.

Patenti:

  • V. Radenkovs, K Juhņeviča-Radenkova, D. Segliņa: Diētisko šķiedrvielu produkts ar sinbiotiskām īpašībām un paņēmiens tā pagatavošanai.Ref. No: LVP2021000014
  • V. Radenkovs, D. Segliņa, A. Olšteine: Šķiedrvielu saturošu produktu ražošanas tehnoloģija. 14914 B, Gads: 07/2015

Dalība projektos:

  • ELF projekts Nr.  19-00-A01612-000006 “ Biotehnoloģiju kompetences attīstība augstvērtīgu dārzkopības produktu ieguvei” (2020.-2023.) (Izpildītājs).
  • ELF projekts Nr.19-00-A01612-000004 “Bionoārdāmo polimēru iegūšana no atjaunojamiem resursiem augļu aizsargplēvju un iepakojuma materiālu izstrādei” (2019.-2022.) (Projekta vadītājs DI).
  • LZP izcilības grants No. lzp-2020/2-0323 “Augsti efektīva ferulskābes izdalīšana no lauksaimniecības industrijas blakusproduktiem ar celulozi degradējošiem enzīmiem (FerulCelluZyms)”, (2020) (projekta vadītājs).
  • ERAF projekts No.1.1.1.2/VIAA/1/16/201, 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts”, “Jaunu sinbiotisku pārtikas produktu izstrāde, izmantojot augu valsts blakusproduktu enzimātisko hidrolīzi” (2017.-2020.) (Projekta vadītājs).
  • EU ERA-NET SUSFOOD programmas projekts “Sustainable plant ingredients for healthier meat products - proof of concepts (SUSMEATPRO)” (2015-2018) (Izpildītājs).
  • LZP sadarbības projekts Nr. 672/2014 “Pētnieciskie un tehnoloģiskie risinājumi ilgtspējīgai smiltsērkšķu audzēšanai un pilnvērtīgai izmantošanai” (2014–2017) (Izpildītājs).
  • Valsts Pētījumu programmas projekts Nr. 10-4/VPP-7/3 “Lauksaimniecības resursi ilgtspējīgai kvalitatīvas un veselīgas pārtikas ražošanai Latvijā” (AgroBioRes), Projekts Nr.2.  “Augļaugu ilgtspējīgu audzēšanu ietekmējošie bioloģiskie procesi un ražošanas blakusproduktu pielietojuma paplašināšana” (2014.-2017.) (Izpildītājs).
  • ESF projekts Nr. 2013/0048/1DP/1.1.1.2.0/13/APIA/VIAA/008 “Zinātnieku grupas izveide kauleņkoku pavairošanas, ģeneratīvo procesu kvalitātes paaugstināšanas un augļu izmantošanas iespēju pētījumiem” (2013.-2015.) (Izpildītājs).
  • Valsts Pētījumu programmas projekts Nr. 10-4/VPP-5/4 “Vietējo resursu (zemes dzīļu, meža, pārtikas un transporta) ilgtspējīga izmantošana - jauni produkti un tehnoloģijas” (NatRes), Projekts Nr.2 „Ābolu kvalitātes paaugstināšanas, saglabāšanas un pārstrādes iespēju risinājumi” (2010.-2013.) (Izpildītājs).
  • ERAF projekts No. 2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/083 “Vietējā izcelsmes graudaugu sugu potenciāla izvērtēšana un šķirņu iegūšana izmantošanai īpašas diētiskas pārtikas produktu ieguvē” (2010-2013) (Izpildītājs).
Publikācijas