Pārlekt uz galveno saturu

Dārzkopības institūts Zinātnieku naktī: “neredzamā” augu pasaule laboratorijās

LLU laboratorijas

29. septembra vakarā visā Latvijā norisināsies Zinātnieku nakts pasākumi. Tostarp jau otro gadu dārzkopības zinātnes jaunumu pasaulē aicina ielūkoties zinātnieki Dobelē un Pūrē, kur Dārzkopības institūtā no plkst. 15.00 līdz 21.00 būs iespēja skatīt augu pasauli zinātnieku acīm un atklāt, kā tiek radītas jaunas augļu šķirnes un produkti.

Dārzkopības institūts Dobelē būs atvērts gan lieliem, gan maziem zinātnes faniem, kā arī dārza pasaules mīļotājiem. Zinātnieki Augu patoloģijas un Ģenētikas laboratorijās rādīs, kā viņi redz augus un kā tie atšķiras no dārzā vai savvaļā augošajiem. Labas ābeles dzīves ceļš sākas tieši zinātnieku laboratorijās un mēģenēs, un tieši zinātnieku eksperimenti ar gēniem tās ābolus padara patiesi garšīgus. Tāpat būs iespēja mikroskopā redzēt kaitēkļu un slimību “slepeno” dzīvi.

Savukārt ja Dobeles zinātniekiem jautāsiet, kur atrodams un ieraugāms C vitamīns, viņi vienbalsīgi atbildēs – pie mums, Pārstrādes un bioķīmijas laboratorijās. Un tas nebūs melots, jo augļu un ogu sastāvs vienmēr tiek uzmanīgi noteikts laboratoriskos izmeklējumos. Līdz ar to arī Zinātnieku naktī tieši laboratorijās, nevis dārzā būs iespēja redzēt īstas C vitamīna atradnes. Turklāt caur mikroskopa lēcu atklāsies visa pārsteidzošā augļu un dārzeņu pasaule.

Tie, kuri dod priekšroku ābolu un citu augļu apskatei un baudīšanai dārzā, to varēs darīt plašajā Dārzkopības institūta dārzā, kurš arī būs atvērts apmeklētājiem šajā vakarā. Kamēr nopietnajiem dārzkopjiem būs iespēja doties pastaigā pa plašo institūta dārzu, citi interesenti varēs piedalīties dažādās piedzīvojumu aktivitātēs. Padomāts būs par visādām dārza mīļotāju vecuma grupām.

Savukārt mierīgāku dārza izziņu piedāvās P. Upīša muzejs, kurā būs iespēja vērot filmas par dārzkopības zinātnes attīstību Latvijā un piedalīties viktorīnās.

Dārzkopības institūta Pūres pētījumu centrā (Abavas iela 2, Pūre) zinātnieki aicinās iepazīt dārza vitamīnus. Ikvienam būs iespēja piedalīties konkursos, kas saistīti ar  sēklu, augļu un dārzeņu un to pārstrādes produktu atpazīšanu.

Dārzkopības institūta adrese: Graudu iela 1, Ceriņi, Krimūnu pagasts, Dobeles novads.

Zinātnieku nakts aktivitātēs piedāvā piedalīties arī Dārzkopības institūta kolēģi Jelgavā – Latvijas Lauksaimniecības universitātē, kurā dažādu nozaru laboratorijas būs atvērtas no plkst. 17.30 līdz 22.30. Jelgavnieki ikvienu mēģinās pārsteigt ar zinātnes jaunumiem tehnoloģijās – pašu radītiem robotiem, ar gaisu darbināmiem auto, elektromagnētiskā lauka mērījumiem, mikrodatoriem, droniem, meža simulatoriem, pārtikas iepakojumu brīnumainajām spējām un daudz ko citu. Aktivitātes Jelgavā notiks dažādās vietās, par kurām papildus informāciju var iegūt LLU mājaslapā www.llu.lv.

Zinātnieki ir lielākie inovāciju radītāji pasaulē un jau šodien rada pārmaiņas, kuras mēs visi izdzīvosim rīt. Nāc un pārliecinies pats!

Zinātnieku nakts

 

Pievienots 15/09/2017