Pārlekt uz galveno saturu

Rudenīgā ābološanās jeb Rudens augļu izstāde Dabas muzejā

Āboli DI dārzā

Kad jaunā augļu raža būs noglabāta ziemai, Latvijas Dabas muzejs sadarbībā ar Dārzkopības institūtu no 2. līdz 5. novembrim aicina apmeklēt izstādi „Ābološanās un bumbierošanās rudenī”. Tajā varēs aplūkot vairāk kā 200 dažādu ābolu un bumbieru šķirņu augļus, kuri izaudzēti institūta dārzos Dobelē un Pūrē.

Izstāde plānota laikā, kad augļkopjiem lielākā ābološanās un bumbierošanās būs beigusies un glabātavās noglabāts viss vasaras un rudens saldums un krāsainība, lai priecētu ābolu un bumbieru mīļus garajos ziemas mēnešos. Četrās dienās Rīgā būs iespēja apskatīt visas iespējamās augļu krāsas, formas un lielumus, turklāt arī nogaršot visdažādāko garšu ābolus un bumbierus.  

Apskatei būs izlikti arī jaunumi – jaunu Latvijas un kaimiņvalstu ābeļu un bumbieru šķirņu augļi. Tāpat varēs iepazīties arī ar sulai un vīnam piemērotākajām ābolu šķirnēm.

Populārs latviešu sakāmvārds skan „Taisi ratus ziemā, bet ragavas vasarā!”. Augļkopjiem ir cits sakāmvārds „Pēti un izzini augļu kokus rudenī, lai mielotos ar augļiem arī pavasarī!” Paralēli izstādei  Latvijas labākie zinātnieki augļkopībā no Dobeles un Pūres sniegs izzinošas lekcijas muzeja konferenču zālē, kā ikvienam pašam izaudzēt visgaršīgāko augli, saglabāt to līdz pat Lieldienām vai pagatavot ziemai veselīgus našķus vai dzērienus. Lekciju apmeklējums iespējams ar izstādes ieejas biļeti.

Lekciju programma:

3. novembrī plkst. 14.00

14.00. Uzglabāšanas apstākļu ietekme uz ābolu kvalitāti /Karīna Juhņēviča  - Radenkova/

15.30. Ābolu piemērotība pārstrādei /Dalija Segliņa/ 

4. novembrī plkst. 11.00 

11.00. Augļu dārza ierīkošana un kopšana /Edgars Rubauskis/

12.30. Ābeļu šķirnes /Laila Ikase/

14.00. Bumbieru šķirnes /Inese Drudze/

Izstādes laikā būs iespēja iegādāties Dārzkopības institūta dārzos izaudzētos ābolus, bumbierus un eksperimentālajā pārstrādes cehā gatavotās sukādes, sulas, sīrupus, augļu tējas un citus produktus. 

Izstādes atklāšana notiks 2. novembrī plkst. 11.00.

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!

Pievienots 26/10/2017