Pārlekt uz galveno saturu

No 5.-8. septembrim Dārzkopības institūts piedalās izstādē "Riga Food 2018"

izstāde

Attēla autors: No DI arhīva

Latvijas augļkopības un dārzeņkopības zinātnes centrs - Dārzkopības institūts šogad pārtikas nozares izstādē  "Riga Food 2018", kas norisinās no 5. līdz 8. septembrim, dalās pieredzē ar jaunradītajiem produktiem, kas ir izstrādāti ES programmu projektu ietvaros, sadarbībā ar vietējiem komercuzņēmumiem un citu valstu nozares pārstāvjiem.

Sadarbībā ar jauno zinātnieku Vitāliju Redenkovu ir radīti mafini ar augu valsts blakusproduktiem (attēlā mafini ar ābolu un upeņu spiedpaliekām). Mafini, kuru sastāvā ir dabīgās šķiedrvielas, ar samazinātu tauku un cukura sastāvu, ir projekta: "jaunu sinbiotiku pārtikas produktu izstrāde, izmantojot augu valsts blakusproduktu enzimātisko hidrolīzi" ietvaros. Projekta mērķis ir ne tikai izstrādāt jaunus produktus ar augstu pievienoto vērtību un funkcionalitāti, attīstīt zinātnieku prasmes un palielināt zinātnisko kapacitāti augstas kvalitātes pārtikas produktu izstrādē, bet arī rast iespējas sadarbībai ar komercuzņēmumiem tālākā produkta ieviešanā ražošanā. 

abolu mafini

mafini ar upenem

Savukārt augļu un ogu ievārījumi ir izstrādāti projekta "Netehnoloģisko un tehnoloģisko inovāciju kapacitātes attīstība augļu audzēšanā un pārstrādē Baltijas jūras reģiona valstīs (InnoFruit)" ietvaros. Projekta mērķis - ar inovāciju palīdzību attīstīt augļkopības potenciālu Baltijas jūras reģionā, veicināt augstas kvalitātes augļu un to produktu pieejamību, tādējādi palielinot nozares konkurētspēju un ilgtspēju. Ievārījumi ar samazinātu cukura sastāvu, ar augļu un ogu spiedpaliekām ir lieliska alternatīva citiem, ne tik veselīgiem gardumiem, sevišķi, skolēnu uzturā. 

ievarijums

Šī gada izstādē plašākai publikai piedāvājam iepazīties ar jaunu produktu - ābolu biezeni, kas radīts no spiedpaliekām ar funkcionālām īpašībām, to iedarbība projekta laikā tika pierādīta ar klīniskiem pētījumiem.Valsts pētījumu projekta rezultātā izstrādātā jaunā produkta tehnoloģija ir pārdota uzņēmējam (GILINE).

biezenis

Izstādes stendā ir iespējams iepazīties ar Dārzkopības institūts ražoto produkciju: dažādu augu un augļu sulām un sīrupiem, sukādēm un tējām. Sulas un sīrupus ikdienā ir iespējams iegādāties tirdzniecības vietās RIMI Klēts visā Latvijā. 

Pievienots 07/09/2018