Pārlekt uz galveno saturu

Dārzkopības institūts uzsāk jauna sadarbības projekta īstenošanu ābeļu un aveņu ražošanas efektivitātes un augļu kvalitātes paaugstināšanai

darza kopsana

Attēla autors: No DI arhīva

Dārzkopības institūts ir uzsācis īstenot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma „Sadarbība” 16.1. apakšpasākuma “Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projekta īstenošanai” projektu “Inovatīvi, ekonomiski pamatoti risinājumi ābeļu un aveņu ražošanas efektivitātes un augļu kvalitātes paaugstināšanai” (Nr.18-00-A01612-000025).

Projekta sadarbības partneri: Latvijas augļkopju asociācija (vadošais partneris), Dārzkopības institūts, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Augu aizsardzības zinātniskais institūts, Latvijas Lauksaimniecības universitātes Augsnes un augu zinātņu institūts, SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, ZS "Gaidas", SIA "Daigone", ZS "Pīlādži", SIA “Very Berry”, ZS "Eglāji", ZS "Ziediņi". Projekta attiecināmais finansējums: 476 290,67 Euro, t.sk. publiskais (fonda) finansējums: 410 609,60 EUR.

Projekta mērķis: Apvienojot plašu augļkopības ekspertu un nozares uzņēmumu loku, izstrādāt ekonomiski pamatotus, inovatīvus, videi draudzīgus risinājumus ābeļu un aveņu audzēšanas un ražas vākšanas izmaksu samazināšanai un augļu kvalitātes uzlabošanai svaigam patēriņam un pārstrādei.

dārzs

Projekta īstenošanas rezultātā pirmo reizi Latvijā komercaugļkopjiem tiks piedāvāti tehnoloģiskie risinājumi mehanizētai ābeļu un aveņu kopšanai un ražas vākšanai, mazinot izmaksas un tā paaugstinot ražošanas produktivitāti.

Ābelēm:

  • mehanizēta vainagu veidošana ar mērķi mazināt roku darbu;
  • mehanizēta ziedu retināšana ar mērķi mazināt darbaspēka izmaksas un ražošanas periodiskumu;
  • adaptētas apūdeņošanas/fertigācijas sistēmas ieviešana paugurainā apvidū ar mērķi veicināt vienmērīgu mitruma nodrošinājumu augļudārzā un neradot augsnes erozijas riskus.

Avenēm:

  • mehanizēta ogu novākšana Latvijā audzētām rudens aveņu šķirnēm ar mērķi mazināt roku darbu un izmaksas;
  • pagarināta ogu ieguves sezona, izmantojot VOEN tipa segumus;
  • atlasītas ātrsaldēšanai piemērotas šķirnes.

Jaunie tehnoloģiskie risinājumi ļaus uzlabot ābolu un aveņu kvalitāti svaigam patēriņam un pārstrādei. Minētajiem kultūraugiem tiks izstrādāta ekonomiski argumentēta zināšanu bāze nozares saimniecībām par jauno tehnoloģisko risinājumu pielietošanas īpatnībām, riskiem un blakusefektiem, paaugstinot nozares konkurētspēju, perspektīvā nodrošinot pieprasījumu pēc Latvijas āboliem un avenēm, kā arī veicinot to eksportu.

Pievienots 16/01/2019