Pārlekt uz galveno saturu

Dārzeņu sojas (edamame) audzēšanas iespējas Ziemeļeiropā

Edame

Attēla autors: No DI arhīva

Dārzkopības institūta vadošā pētniece Līga Lepse, pētniece Solvita Zeipiņa sadarbībā ar Norvēģijas bioekonomikas pētniecības institūta (NIBIO) pētnieci Ingūnu Vāgenu (Ingunn M. Vågen) ir publicējušas rakstu  "Dārzeņu sojas (edamame) audzēšanas iespējas Ziemeļeiropā" (angļu valodā). Raksts ir brīvi pieejams šeit


 

Pēdējos gados palielinās patērētāju interese par dārzeņu soju, sauktu arī par edamami, tās labo garšas īpašību un augstās uzturvērtības dēļ. Lai izpētītu dārzeņu sojas audzēšanas iespējas Latvijā un Norvēģija, laika periodā no 2017. līdz 2019. gadam abās valstīs tika ierīkoti neatkarīgi izmēģinājumi. Pētījumu rezultātā sapratām, ka mūsu reģionā ir iespējams iegūt apmierinošu un pat augstu dārzeņu sojas ražu.

Tomēr jāatzīmē, ka ražas apjoms ir ļoti atkarīgs no meteoroloģiskajiem apstākļiem, īpaši no mitruma un temperatūras (hidrotermālie apstākļi). Laicīga sojas sēja tieši laukā, vai dēstu stādīšana, nodrošina pietiekami garu veģetācijas periodu, lai ienāktos raža, bet vienlaikus jāraugās, lai augi neciestu pavasara salnu vai zemas temperatūras periodā. Pētījumos veģetācijas periods ilga no 123 līdz 127 dienām, sasniedzot aktīvo temperatūru summu vismaz 650 GDD.

Šādos apstākļos pie hidrotermiskā koeficienta virs 1 ir iespējams iegūt ražu no 3 līdz 10 t ha -1 Latvijā, un no 1.2 līdz 10.5 t ha-1 Norvēģijā. Ieteicamā augu biezība ir 20–25 augi/m2 Pētījumos novērots, ka divas šķirnes ‘Midori Giant’ un ‘Chiba Green’ devušas kvalitatīvāko un augstāko ražu.

Pievienots 18/08/2022