Pārlekt uz galveno saturu

Dr.sc.ing. Dalija Degliņa saņem augļkopības nozares augstāko apbalvojumu "Ābolu ordeni"

Dalija

Attēla autors: No DI arhīva

Kopš 2012. gada Dārzkopības institūts kā vadošā zinātniskā institūcija dārzkopības zinātnē Baltijā, sadarbībā ar Dobeles novada pašvaldību, pasniedz augstāko apbalvojumu augļkopībā – „Ābolu ordeni”. Šogad "Ābolu ordenis" tika pasniegs jau 11 reizi. 

Par nesavtīgu ieguldījumu Latvijas augļu, ogu un dārzeņu pārstrādes nozares attīstībā, radot inovatīvus produktus ar augstu bioloģiski aktīvo vielu saturu, 2022. gada „Ābolu ordenis” piešķirts Dārzkopības institūta Pārstrādes un bioķīmijas nodaļas vadītājai, vadošajai pētniecei Dalijai Segliņai.

"Ābolu ordeņa" kavaliere ir raksturota kā daudzveidīga, krāsaina, piesaistoša un apbrīnojama augļu, ogu un dārzeņu pasaule. Viņas motors ir milzīga tieksme pēc zināšanām, ideju pārpilna galva, pārcilvēcīgas darba spējas, neizsmeļama atsaucība, spēja vadīt visdažādākos cilvēkus uz izciliem sasniegumiem. Nekad nevienam neatsaka ļoti kompetentu padomu un atbalstu jebkurā jautājumā. Prot pastāstīt atraktīvi, aizraujoši un iedvesmojoši par sarežģīto. 

Dalijas idejas iemiesojas un kļūst par lieliskiem darba rezultātiem. Ideju īstenošanā viņa aizrauj sev līdzi ikvienu - skolēnus, studentus, kolēģus – zinātniekus, uzņēmējus. Daudzie interesantie augļu, ogu un dārzeņu pārstrādes produkti Latvijā, lielā mērā veidojas, pateicoties zinātnieces nesavtīgam darbam. Dalija ir zināšanu un kompetences impulss un balsts daudziem veiksmīgiem uzņēmējiem, piemēram, mazuļu pārtikai "Rūdolfs", "Rāmkalnu gardumiem" un daudziem citiem. Dobeles novada vārds izskan tālu pasaulē – Dalijas radītie produkti ir nopērkami daudzās Eiropas, Āzijas un Āfrikas valstīs.

Dārzkopības institūtā izveidojusi un vada ļoti spēcīgu Augļu pārstrādes un bioķīmijas nodaļu, kuras zinātniskie rezultāti ir tiek respektēti kā izcili visā pasaulē. Veikusi plašu pētījumu spektru par augļaugu jaunu produktu izstrādi ar augstu bioloģiski aktīvo vielu saturu. Zinātnieces vadībā ir izstrādātas vairāk kā 20 dažādu augļu, ogu un dārzeņu sukāžu ražošanas tehnoloģijas, no tām 9 patentētas. 

Jau vairāk kā 10 gadus Dalija kā mecenāts sadarbojas ar Dobeles Valsts ģimnāziju, atbalstot un sekmējot skolēnu zinātniski pētniecisko darbu izstrādi.

Par augļkopības nozares augstāko apbalvojumu - "Ābolu ordeni"

Nopelni, par kuriem piešķir apbalvojumu: 

  • nozīmīgs ieguldījums Latvijas komercaugļkopības attīstībā; 
  • augsta profesionālā meistarība, kas sekmējusi nozares attīstību un atpazīstamību; 
  • mūža ieguldījums vai izcili nopelni augļkopības nozarē, zinātnē vai izglītībā; 

Apbalvojumus piešķir personām, kuras: 

  • devušas ieguldījumu komercaugļkopības attīstībā un atpazīstamībā Latvijā, attīstot ražošanu, kooperāciju, vietējā tirgus nodrošināšanu ar Latvijas augļiem un ogām, eksporta veicināšanu, u.c.;
  • sniegušas nozīmīgu ieguldījumu augļkopības zinātnes attīstībā, t.sk. selekcijā, tehnoloģiju izstrādē un ieviešanā ražošanā, Latvijas augļkopības zinātnes atpazīstamības veicināšanā pasaulē, u.c. ;
  • sniegušas nozīmīgu ieguldījumu augļkopības izglītības attīstībā, jauno augļkopju sagatavošanā, konsultāciju un prakses sistēmas izveidē un tās darbībā.
Pievienots 04/10/2022