Pārlekt uz galveno saturu

LZA godina monogrāfijas "Augļkopība" autoru kolektīvu

DI kolektīvs LZA pasākumā

14. februārī notika Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) nosaukto nozīmīgāko sasniegumu Latvijas zinātnē 2016. gadā autoru un autoru kolektīvu godināšana, starp kuriem arī Dārzkopības institūta zinātnieku radītā monogrāfija "Augļkopība”.

Kopumā LZA tika izvērtēti vairāk nekā 50 iesniegtie priekšlikumi dažādās zinātņu nozarēs, no kuriem kā aizvadītā gada nozīmīgākie tika izvēlēti 11 pētījumi. Starp tiem arī monogrāfija "Augļkopība", kas ir apjomīgākais zinātniskais izdevums augļkopības nozarē pēdējo 50 gadu laikā un tapis 30 autoru sadarbības rezultātā atbildīgās redaktores Lailas Ikases vadībā.

Balvu LZA pasākumā Dārzkopības institūtu zinātniekiem pasniedza LZA akadēmiķe, Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidente Baiba Rivža.

Izdevums ietver gan augļkopības teoriju, gan praksi, kā arī sniedz ieskatu Latvijas augļkopības zinātnes vēsturē. Tajā apkopotā informācija ir noderīga gan dažādu augļaugu audzētājiem, gan studentiem un zinātniekiem.

Grāmata padziļināti iepazīstina ar augļaugu bioloģiju, to bioķīmiskajiem un fizioloģiskajiem procesiem. Nozīmīga vērību autori pievērsuši mērenā klimata augļaugu sugām un šķirnēm un raksturo mūsdienās lietotās augļaugu selekcijas metodes, t.sk. molekulārās bioloģijas metožu izmantošanas iespējas, kā arī sasniegumus selekcijā Latvijā un pasaulē. Balstoties uz jaunākajiem pētījumiem un pieredzi Latvijā un ārvalstīs, aprakstītas tradicionālās un modernās tehnoloģijas augļaugu pavairošanā, dārzu ierīkošanā un kopšanā, ražas uzglabāšanā.

Video materiālu par Dārzkopības institūta sasniegumu zinātnē skatīt šeit.

Pievienots 29/03/2017