Pārlekt uz galveno saturu

Zinātnieki meklēs Latvijai piemērotākās krūmcidoniju audzēšanas tehnoloģijas

Krūmcidonijas

Kopš februāra Dārzkopības institūta zinātnieki ir uzsākuši krūmcidoniju izpēti un turpmāko trīs gadu laikā meklēs labākās, vidi saudzējošās krūmcidoniju audzēšanas, augu aizsardzības, uzglabāšanas un bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas, lai veicinātu to audzēšanu komercdārzos un izmantošanu Latvijā.

"Krūmcidonijas ir ļoti perspektīva augļaugu komerckultūra, kuras audzēšanā līdz šim jautājumi bijuši vairāk kā atbildes, līdz ar to zinātnieki, kuriem jau ir zināšanas un pieredze krūmcidoniju audzēšanā izmēģinājumu laukos Dobelē, apņēmušies radīt tehnoloģiskos risinājumus komercdārziem, izmantojot integrētās un bioloģiskās audzēšanas metodes,” stāsta pētījuma vadītāja Edīte Kaufmane.

Plānots, ka pētījumā tiks izdalītas piemērotākās šķirnes un adaptētas to pavairošanas metodes kvalitatīvu stādu ieguvei, noteikti slimību izraisītāji un bezmugurkaulnieki krūmcidoniju stādījumos un izstrādātas metodes bioloģiskajai un integrētajai krūmcidoniju aizsardzībai.

Tāpat tiks iegūti apjomīgi dati par šķirņu un sēklaudžu augļu, to pārstrādes blakusproduktu detalizētu bioķīmisko sastāvu. Līdz ar to tiks meklētas produktu uzglabāšanas laika pagarināšanas iespējas un izstrādāti tehnoloģiskie risinājumi produktu ar pazeminātu cukura daudzumu ieguvei un gaļas ēdienu kvalitātes uzlabošanai.

Pētījums norisināsies ERAF projekta Nr. 1.1.1.1/16/A/094 "Perspektīvas augļaugu komerckultūras – krūmcidoniju (Chaenomeles japonica) vidi saudzējoša audzēšana un bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas” (Environment-friendly cultivation of emerging commercial fruit crop Japanese quince - Chaenomeles japonica and waste-free methods of its processing) ietvaros.

Dārzkopības institūta zinātnieki pētījumu īstenos sadarbībā ar SIA "Latvijas augu aizsardzības pētniecības centrs” un SIA "Cooperative”.

Pievienots 29/03/2017