Pārlekt uz galveno saturu

Dārzkopji pavasarī tiekas Dobelē

Dārzkopji pavasarī tiekas Dobelē

Attēla autors: No DI arhīva

20. aprīlī Dārzkopības institūtā aizvadīta ikgadējā Pavasara lauka diena, kurā zinātnieki tikās ar praktizējošiem dārzkopjiem, lai stāstītu jaunākās atziņas no pētījumiem, konsultētu un parādītu, kādi pavasara darbi šobrīd tiek veikti institūta plašajos dārzos un dažādos augļkoku un krūmu stādījumos.

Lauku dienā Dobelē bija sapulcējušies vairāk kā 80 dārzkopības interesenti, kuri apmeklēja gan teorētiskās nodarbības, gan devās izpētes vizītē institūta dārzā. Pētnieki stāstīja par Polijas augļkopju pieredzi un zināšanu apriti augļkopības nozarē, akcentējot arī nākotnes iespējas.

Praktiskākas zināšanas bija iespējams iegūt saistībā ar āboliem, to audzēšanu un uzglabāšanu, augļu dārzu miglošanu, slimību ierobežošanu un augu aizsardzību. Jaunākos pētījumu rezultātus interesenti varēja iegūt arī par bumbieru – kadiķu rūsas izplatību un ietekmi uz augļu dārziem. Nozares aktualitātes skaidroja ne tikai Dārzkopības institūta pētnieki, bet arī Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centra un Valsts augu aizsardzības dienesta pārstāvji.

Savukārt praktiskajos darbos dārzā bija iespējams iepazīties ar ābeļu vainaga veidošanu, ķiršu veidošanu, plūmju veidošanu, bumbieru veidošanu, potēšanu un pārpotēšanu, zemeņu un aveņu tuneļiem, kā arī ogulāju veidošanu.

Paralēli visas dienas garumā bija iespējams aplūkot ābolu izstādi un degustēt tos, lai novērtētu šķirnes un augļu glabāšanas tehnoloģiju, mākslas darbu izstādi „Kauleņaugi un kauliņi”, iegādāties augļu koku un ogulāju stādus, kā arī iepazīties ar institūta sadarbības partneru piedāvājumu.

Nākamie pasākumi Dārzkopības institūtā plānoti maijā, kad ceriņu un augļu koku ziedēšanas laikā būs iespējams baudīt arī plašu kultūras programmu. Lūgums sekot līdzi aktuālajai informācijai! Bet dārzkopji uz profesionālajām dienām jau tiks aicināti jūlijā, kad norisināsies Zemeņu diena (Pūrē) un Ogu diena (Dobelē).

Pievienots 24/04/2017