Pārlekt uz galveno saturu

Dobelē atklāts Māra Subača “Domu dārzs”

Māra Subača izstāde "Domu dārzs"

Kamēr LLU Dārzkopības institūta augļu koku un ceriņu dārzs vēl tikai mostas pavasarim, selekcionāra Pētera Upīša muzejā 12. maijā tika atklāta mākslinieka Māra Subača zīmējumu izstāde “Domu dārzs”. Tā interesentiem būs apskatāma ceriņu ziedēšanas laikā maijā un līdz pat oktobrim, kad aktīvā apmeklētāju sezona institūta dārzā noslēgsies.

Māris Subačs ir mākslinieks, kurš uzrunā ne tikai ar zīmējumiem par Dievu, bezgalību, pasauli, dabu un cilvēku, bet arī raksta, kā pats saka, meditatīvus tekstus. Gan vizuālie, gan rakstītie darbi pārsteidz ar spēju dziļas un piesātinātas tēmas izteikt vienkāršos simbolos un skaidrās sakarībās.

“Zīmējumi un domas šajā izstādē ir aizgājušā laikmeta domas, jo tās radīju pirms kādiem trīs vai četriem gadiem. Tikai tagad – pēc laika - cilvēkiem ir iespēja no malas novērtēt, vai tās domas spīd. Es tās kā kuģīšus upē esmu palaidis, un tagad tās katra dzīvos savu dzīvi,” tā par Domu dārzu stāsta autors Māris Subačs.

“Brīdī, kad institūta dārzs mostas pavasarim, Māra izstāde ar savu minimālismu ir kā tiešs trāpījums ikvienam no mums sirdī un signāls, ka ir jāmostas. Tas ir mazs sapņu piepildījums, un ļoti priecājos, ka viņa īpašie vēstījumi pie mums būs visu vasaru. Paldies māksliniecei Intai Sarkanei, ar kuras atbalstu Māra darbi un Domu dārzs ir pie mums – ceriņu dārzā,” saka Dārzkopības institūta direktore Inese Ebele. 

Savukārt P. Upīša piemiņas muzeja vadītāja Inese Šinta atklāj, ka muzejs vienmēr ir atvērts māksliniekiem, kuri dažādos veidos iemūžinājuši selekcionāra Pētera Upīša dārzu. Taču veidotie mākslas darbi lielākoties bijuši veltīti dārzam, nevis saistīti ar viņa personības īpašo šķautni - filozofisko skatījumu uz dzīvi un cilvēkiem. Māra Subača izstāde ir pirmā, kas sasaucas ar selekcionāra filozofisko personības pusi.  

Izstāde ir daļa no plašākas Kultūras dienu programmas ceriņu dārzā un ceriņu ziedēšanas laikā pieejama apmeklētājiem katru dienu. Jau ceturtdien, 18. maijā, mākslinieks Māris Subačs institūtā vadīs zīmēšanas darbnīcu Dobeles mākslas skolas audzēkņiem, bet 19. maijā plkst. 16.00 muzejā tiks atvērta grāmata “Pēteris Upītis laikabiedru atmiņās”, kas veltīta selekcionāra 121. dzimšanas dienai.

Citu pasākumu norisēm lūgums sekot līdzi Dārzkopības institūta un P. Upīša piemiņas muzeja un dārza Facebook lapās.

Dārzkopības institūta dārzs un P. Upīša piemiņas muzejs atrodas Graudu ielā 1, Dobelē.

Pievienots 16/05/2017