Pārlekt uz galveno saturu

Jaunākos produktus institūta zinātnieki prezentēja izstādē “Riga Food 2017”

Jaunākās pārtikas izstrādnes Dārzkopības institūtā

No 6. līdz 9. septembrim Dārzkopības institūta zinātnieki piedalījās starptautiskajā pārtikas izstādē “Riga Food 2017”, kuras ietvaros stendā “Inovācijas pārtikai” piedāvāja apmeklētājiem iepazīties ar jaunākajām zinātnieku izstrādnēm pārtikas jomā un diskutēja ar uzņēmējiem par sadarbības iespējām nākotnē.

Krūmcidonijas, pākšaugi, graudaugi un rūgtenie pīlādži ir augu izcelsmes produkti, kuru pielietojums pārtikas produktos nav vēl pilnībā apgūts. To apliecināja Dārzkopības institūta zinātnieki, kuru darba rezultātā ir radušies jauni un zinātniski pamatoti veselīgi produkti – čatnijs, ceptas pupas, graudaugu maisījumi ar augļiem un dārzeņiem un saldie pīlādži bez tiem raksturīgā rūgtuma.

Izstādes laikā Dobeles zinātnieki iepazīstināja ar institūtā izstrādātajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem uzņēmējiem krūmcidoniju pārstrādes jomā, kas tapuši ERAF projekta Nr. 1.1.1.1/16/A/094 „Perspektīvas augļaugu komerckultūras – krūmcidoniju (Chaenomeles japonica) vidi saudzējoša audzēšana un bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas” ietvaros.  Tādējādi izstādes apmeklētājiem prezentēti jauni produkti uz krūmcidoniju pārstrādes blakusproduktu bāzes – čatnijs ar dažādām augļu un ogu piedevām.

Savukārt 7.IP projekta “Ilgtspējīgu tehnoloģiju izstrāde pākšaugu audzēšanai un to izmantošanas veicināšana proteīna nodrošināšanai Eiropā pārtikas un lopbarības ražošanai” tiek veikta pupu audzēšanas tehnoloģiju izstrāde un jaukto stādījumu izmantošana dārzkopībā, kā arī ģenētisko resursu apzināšana un izvērtēšana. Tā rezultātā izstādes apmeklētājiem degustācijai piedāvāti ceptu pupu produkti.

Institūta un zinātnieku veiksmīgo sadarbību izstādes laikā apliecināja uzņēmums SIA „Lat food LP”, kas prezentēja jaunu produktu – sausos graudaugu maisījumus ar augļiem un dārzeņiem. Produktu ražošanas tehnoloģiju izstrādāja Dārzkopības institūta zinātnieki, un produkti paredzēti zīdaiņiem ar preču zīmi “Mazo lāču putra”.

Izstādes apmeklētāji varēja iepazīties arī ar jaunām ēdamo pīlādžu šķirnēm, kurām ir saldi augļi bez pīlādžiem raksturīgā rūgtuma.

Dārzkopības institūts ir vieta, kur nozares speciālistiem ir iespēja gūt praktiskās zināšanas, tādēļ dalība „Riga Food” izstādē ir nozīmīga, lai ar jaunajām izstrādnēm varētu iepazīstināt uzņēmējus un visus interesentus.

Pievienots 13/09/2017