Pārlekt uz galveno saturu

Zinātniska ābološanās Ābolu dienā – Dārzkopības institūta zinātnieku radītā Ābolu laboratorija

Afiša Ābolu diena

7. oktobrī no plkst. 9.00 līdz 15.00 Dobeles vēsturiskajā tirgus laukumā ikviens aicināt svinēt Ābolu dienu, kurā līdztekus dažādām Dobeles novada pašvaldības organizētajām aktivitātēm ābeļu un ābolu zinātniskajā pasaulē ļaus ielūkoties Dārzkopības institūta zinātnieki.

Ābolu dienā Dārzkopības institūta zinātnieki būs sastopami īpaši šai dienai radītajā Ābolu laboratorijā, kurā ikvienam būs iespēja izzināt ābolu audzēšanas noslēpumus, atklāt to garšas veidošanās noslēpumus un atrast piemērotākās ābeļu šķirnes savam dārzam.

Savukārt ābolu izstādē būs aplūkojamas visdažādākās ābolu šķirnes, īpaši izceļot Latvijā radīto šķirņu unikalitāti un vēršot uzmanību uz vērtīgajiem augļiem un dārzeņiem, kas vēl joprojām atrodami Latvijas vēsturiskajos dārzos. Zinātnieki arī piedāvās nobaudīt ābolu pārstrādes produktus, kas tapuši Dobelē no senajām receptēm.

„Šobrīd paralēli jaunu ābeļu šķirņu radīšanai institūta zinātnieki pievērsušies Latvijas vēsturisko dārzu pētniecībai, to īpašo vērtību atklāšanai un vēsturisko šķirņu saglabāšanai, kas ir Latvijas bagātība. Tādēļ Ābolu dienas apmeklētājiem vēlamies parādīt arī sava dārza vēsturisko mantojumu un augu šķirnes, kas mūsdienu komercdārzos vairs nav sastopamas. Līdzīgus vēsturiskos dārzus apsekojam visā Latvijā, lai nākotnē radītu tūristiem interesantu produktu – vēsturisko dārzu maršrutu,” stāsta Dārzkopības institūta direktore Inese Ebele.

Ābolu dienas ietvaros plkst. 12.00 svētku apmeklētāji aicināti no vēsturiskā tirgus laukuma doties ekskursijā uz institūta dārzu, kurā tiek audzētas 600 dažādas ābeļu šķirnes un hibrīdi.

Par sasniegumiem augļkopībā jau sesto gadu Ābolu dienas ietvaros kādam izcilam augļkopības zinātniekam vai augkopim tiks pasniegts Ābolu ordenis. Iepriekš šo augsto atzinību saņēmuši Māra Skrīvele, Ligita Rezgale, Laila Ikase, Māra Rudzāte un Jānis Lepsis.

Tāpat arī neiztrūkstoša svētku sastāvdaļa būs Lielā ābola skulptūra, kuras veidošanā izmantos Dobeles institūta dārzā audzētos ābolus.

Ābolu dienas organizētā izstāde, ekskursija un zinātnieku laboratorijas aktivitātes norisināsies Interreg Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam projekta „Tradicionālo augļu, dārzeņu un dekoratīvo augu šķirņu un produktu atjaunošana: vēsturisko dārzu tūrisms” (Heritage Gardens) un Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projekta „Netehnoloģisko un tehnoloģisko inovāciju kapacitātes attīstība augļu audzēšanā un pārstrādē Baltijas jūras reģiona valstīs" (InnoFruit) ietvaros.

 

Pievienots 02/10/2017