Pārlekt uz galveno saturu

Dārzkopības institūta zinātnieki izstādē "Riga Food 2019" prezentē inovatīvus pārtikas produktus

izstade

Attēla autors: No DI arhīva

No 4. līdz 7. septembrim Dārzkopības institūts piedalās plašākajā pārtikas nozares izstādē Baltijas valstīs "Riga Food 2019".

Izstādē Dārzkopības institūts piedāvā inovatīvus pārtikas produktus, kas tapuši institūta Pārstrādes un bioķīmijas nodaļā, sadarbībā ar komercuzņēmējiem. Šogad prezentējam vairākus projektus - jauna dārzeņa - edamame audzēšanas tehnoloģijas izstrādi bioloģiskajā ražošanā un pirmo augu piena saldējuma Latvijā izstādi no bioloģiski audzētām izejvielām, kā arī dārzeņu sukādes no dažādu veidu burkāniem un galda bietēm. 

Edamame kļūst arvien populārāka tās augstās uzturvērtības un labo garšas īpašību dēļ. Sojas pupiņas satur ļoti daudz olbaltumvielu, tās ir bagātas ar vitamīniem, šķiedrvielām un minerālvielām. Latvijā pagājušā gadsimta sākumā ar sojas ieviešanu un kolekcionēšanu nodarbojās dārzkopis – selekcionārs Pēteris Dindonis. Lai gan soja aizvien nav kļuvusi populāra pie mums (vairumā gadījumu patērētājiem tā asociējas ar ģenētiski modificētu pārtiku), tomēr, pateicoties mainīgam klimatam, tās audzēšana Baltijas jūras reģionā ir iespējama. Edamame ir ideāli piemērots augs bioloģiskajai lauksaimniecībai - tā labi iekļaujas augu sekā, veic pakalpojumauga funkcijas piesaistot atmosfēras N, atbilst ilgtspējības principiem, papildina bioloģisko saimniecību produkcijas klāstu.

  • Projekta mērķis: izstrādāt jauna, līdz šim Latvijā neaudzēta dārzeņa - edamames jeb dārzeņu sojas, audzēšanas tehnoloģiju bioloģiskajā saimniekošanas sistēmā, dažādojot pākšaugu sortimentu/daudzveidību gan pārtikā, gan augu sekā.
  • Projekta numurs: l7-00-401620-000004
  • Projekta partneri: APP Dārzkopības institūts, z/s “Atvases”, Lienes Mucenieces saimniecība, Dzintara Šmita saimniecība

Savukārt, augu piena saldējums tiek eksperimentāli izstrādāts sadarbībā ar Latvijas ražotājiem no Latvijā audzētām bioloģiskām sojas pupiņām, kaņepēm pievienojot dažādu ogu un dārzeņu izejvielas. Saldējums sastāv no daudz vērtīgām uzturvielām, tai skaitā, proteīna. Projektā paredzēts izstrādāt veselīgu saldējumu bez: laktozes, glutēna, rafinēta cukura, ĢMO, konservantiem, krāsvielām un smaržvielām. Visas sastāvdaļas tiek iegūtas Latvijā no bioloģiskās lauksaimniecības, tādā veidā samazinot alerģijas riskus. 
Kaņepju piens ir viens no pēdējā laika jaunumiem tirgū. Tas ir piemērots cilvēkiem, kas nepanes laktozi vai ir alerģiski pret sojas produktiem, kā arī cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni. Šis piens satur ļoti daudz vērtīgo omega 3 taukskābju, tas ir bagāts minerālvielu avots. Sojas piens ir pagatavots ir iecienīts govs piena aizvietotājs vegāniem un cilvēkiem ar laktozes nepanesamību. Tā kā tas ir veidots no augiem, tam ir dabiski zems holesterīna līmenis, kā arī zems piesātināto tauku daudzums. Sojas piens ir vērtīgs olbaltumvielu, kalcija un kālija avots. Sojas piena sastāvā ir Omega-3 un Omega-6 taukskābes, kas palīdz aizsargāt asinsvadus no bojājumiem.

  • Projekta mērķis: veicināt lauksaimniecības, lauksaimniecības produktu pārstrādes nozares un projektu sadarbību, lai izstrādātu jaunus produktus – bioloģiskas izcelsmes augu piena (kaņepes un sojas pupiņas) saldējumu un dzērienus ar dažādām Latvijā audzētu ogu, augļu un dārzeņu piedevām. Nodotu projekta ietvaros gūtās zināšanas dažādām mērķauditorijām Eiropas Inovāciju partnerības tīklā un citos komunikācijas kanālos.
  • Projekta numurs: 8-00-A01620-000046
  • Projekta partneri: SIA “Raw bite” (vadošais partneris), SIA "Cietais rieksts", APP Dārzkopības institūts"

Attēlā: Dārzkopības institūta ražotie dabīgie sīrupi.

Projektu īstenošana tiek līdzfinansēta no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finanšu līdzekļiem.
logo

Pievienots 04/09/2019