Pārlekt uz galveno saturu

Projekta “Eiropas zaļā kursa noteikto vidi saudzējošo tehnoloģisko risinājumu izstrāde un ieviešana dārzkopībā Latvijā” aktualitātes

Raksta attels

Attēla autors: No DI arhīva

Gada sākumā uzsāktā ERAF līdzfinansēta projekta “Eiropas zaļā kursa noteikto vidi saudzējošo tehnoloģisko risinājumu izstrāde un ieviešana dārzkopībā Latvijā” (GreenHort, Nr.1.1.1.1/20/A/169) ierīkotie izmēģinājumu lauki Pūrē šogad priecēja gan projekta dalībniekus, gan apmeklētājus un garāmbraucējus.  

Pakāpeniski ir iesācies ražas vākšanas laiks un veikti pirmie novērojumi. Tā kā veģetācijas perioda sākumā kāpostiem blakus tika audzēti salāti (līdz brīdim, kad salāti bija sasnieguši patēriņa gatavību), novērojām, ka salāti ir pasargājuši kāpostus no kāpostu mušas uzlidojumiem, piesaistot šo kaitēkli. Visvairāk kāpostu mušas bojāto salātu bija variantā, kur kāposti/salāti auga pamīšus rindās ar āboliņu, savukārt vismazāk – ar lavandām. Salīdzinājumā ar āboliņu un samtenēm, lavandu lauciņos visvairāk lidinājās kāpostu balteņi, kas skaidri iezīmēja to, ka lavandas būtu labi iestādīt lauka malā nostāk no kāpostu stādījuma balteņu pievilināšanai un novirzīšanai no kāpostu stādījuma. 

Variantā, kur sīpoli auga pamīšus ar koriandru, novērots mazāks sīpolu mušas bojāto sīpolu īpatsvars salīdzinājumā ar vienlaidus sīpolu stādījumu.

Maijā ierīkots izmēģinājums zemenēm, kurā tiks vērtēta dažādu blakusaugu ietekme uz zemeņu augšanu ražību un slimību un kaitēkļu izplatību. Blakusaugi tiks audzēti katrā otrajā rindstarpā, lai tie netraucētu zemeņu ražas vākšanu un apkopšanu. Šogad kā blakusaugs rindstarpās tiek audzēts viengadīgais āboliņš, ar mērķi piesaistīt zemenēm nepieciešamo slāpekli, lai varētu samazināt slāpekļa mēslojumu izmantošanu. Pagaidām viengadīgā āboliņa kā blakusauga būtiska ietekme uz zemeņu augšanu un slimību izplatību nav novērota. Tā ietekme varētu parādīties nākamajā gadā, kad atbrīvosies āboliņa piesaistītais slāpeklis. 

Aicinām uz lauka dienu-semināru 6. septembrī no plkst. 14.00 - 16.00 SIA “LM Product”, “Puteņi”, Kaibala, Lielvārdes novadā. Vairāk par lauku dienas programmu un pieteikšanos dalībai pasākumā, skatīt šajā saitē.

logo

Pievienots 25/08/2021