Pārlekt uz galveno saturu

Sveicam Daniju Lazdiņu ar iegūto inženierzinātņu maģistra grādu pārtikas un dzērienu tehnoloģijās

LLU Jelgava

Attēla autors: No DI arhīva

Danijas maģistra darba “Triacilglicerīdi, taukskābes, steroli, tokohromanoli garšaugu sēklu eļļās un to oksidatīvā stabilitāte” mērķis bija noteikt triacilglicerīdu un taukskābju sastāvu, tokohromanolu, sterolu, skvalēna, karotinoīdu, kopējo fenolu saturu mehāniski spiestās garšaugu (čemurziežu dzimtas augu ķimenes, kumīna, lupstāja, Indijas ķimenes, gundegu dzimtas auga melnsēklītes) sēklu eļļās un izvērtēt to oksidatīvo un tokohromanolu stabilitāti uzglabāšanas laikā.

Augu eļļas satur vairākas bioloģiski aktīvu savienojumu grupas, tostarp sterolus, tokohromanolus, karotinoīdus. Nepiesātinātiem lipīdiem ir mazāka oksidatīvā stabilitāte, tāpēc liela nozīme ir arī eļļas taukskābju un triglicerīdu sastāvam.

Darba vadītāja: doc. Dr.sc.ing. Zanda Krūma, (LLU PTF)
Darba zinātniskie konsultanti: Dr.sc.ing. Paweł Górnaś (Dārzkopības institūts) un M.chem. Georgijs Baškirovs

Pievienots 20/06/2022