Pārlekt uz galveno saturu

Viedais dārzs – jau šodien

Kraupis

Attēla autors: No DI arhīva

Noslēdzies trīs gadu Dārzkopības institūta (DI) un Rēzeknes tehnoloģiju akadēmijas (RTA) kopdarbs LZP finansētā projekta Nr. lzp-2019/1-0094 “Mašīnu dziļās mācīšanās un datizraces pielietošana augu un patogēnu mijiedarbības izpētei: ābeļu un bumbieru kraupja patosistēmas“ ietvaros. Tas bija veltīts kompleksu risinājumu izstrādei ābeļu un bumbieru kraupja, to izraisošo patogēnu un saimniekaugu izpētes datu integrācijai, pielietojot aktuālākās informācijas tehnoloģijas, rīku izstrādei viedajai augļkopībai.

Projekts nodrošināja iespēju apkopot un izanalizēt DI uzkrātos pētnieciskos datus par ābeļu un bumbieru kraupja izraisītājiem V. inaequalis un V. pyrina, saimniekaugu izturību pret tiem. Apkopotie dati tika iekļauti šim nolūkam īpaši izstrādātajā ontoloģijā, kas savukārt veido lēmumu pieņemšanas sistēmas pamatu. Tā nākotnē palīdzēs sistematizēt pētniecības datus, jēgpilni pievienot jau esošajiem, izmantot augu un patogēnu mijiedarbības bioloģijas zināšanas slimības ierobežošanas pasākumu plānošanā un realizēšanā augļu dārzos. Izmantojot mašīnu mācīšanās iespējas un priekšrocības, projekta ietvaros izstrādāta aplikācija ābeļu kraupja agrīnai atpazīšanai izmantojot viedtālruni. Tā var palīdzēt augļkopjiem iesācējiem atpazīt slimību dārzā, kā arī veido atvērtu tehnoloģisko platformu citu ābeļu slimību atpazīšanas un attīstības pakāpes novērtēšanas iespēju pievienošanai nākotnē. Projekta izstrādnes ir brīvi pieejamas visiem interesentiem: https://apples.rta.lv/ . Bez digitāliem rīkiem, projekta noslēgumā Rēzeknē izveidots pavisam īstu ābeļu e-Dārzs, kas nākotnē kalpos par lauka laboratoriju jaunu viedo risinājumu izstrādei un pārbaudei. 

Projekta laikā publicētas 15 zinātniskās publikācijas (t.sk. 3 Q1 un Q2), pētījumu rezultāti ziņoti 10 konferencēs, izstrādātas 3 jaunas tehnoloģijas, radītas vairākas brīvpieejas datu kopas.

Esam aktīvi iesaistījuši jauno pētnieku paaudzi: aizstāvēti 3 bakalaura, 3 maģistra darbi, projekta laikā savas studijas uzsākuši 3 doktoranti, viens turpinājis jau uzsāktās studijas. Rezultātā izveidojusies starpdisciplināra pētnieku grupa, kas turpina darbu arī citos projektos

Publicitates_logo
 
 

Pievienots 18/01/2023