Pārlekt uz galveno saturu

Dobeles Valsts ģimnāzijas 11. klašu skolēni apmeklēja Dārzkopības institūtu

Skoleni

Attēla autors: No DI arhīva

9.maijā Dobeles Valsts ģimnāzijas 11. klašu skolēni kursa “Projekta darbs” īstenošanas ietvaros devās uz Dārzkopības institūts, lai iepazītos ar institūta darbību, gūtu priekšstatu par institūta infrastruktūru un atbilstoši savam pārstāvētajam virzienam iepazītos ar zinātnieku un vadības komandas darbu ikdienā. Tāpat skolēniem bija iespēja nogaršot gardos un veselīgos institūta našķus – dažādu garšu saldējumu, sukādes, augļu makaronus un sulas. 

Vides un veselības pārstāvētā virziena skolēniem bija iespējams iepazīties ar augļu uzglabāšanas nosacījumiem, gūt priekšstatu par pārstrādes un bioķīmijas nodaļas jaunākajiem pētījumiem un atklājumiem dažādu inovatīvu un veselīgu produktu izstrādē, kā arī ielūkoties augu patoloģijas un entomoloģijas nodaļas zinātnieku darbā. 

Savukārt topošiem inženieriem bija iespēja uzzināt, kādi ir institūta tehnoloģiskie risinājumi un programmēšanas izaicinājumi klimata kameru darbības nodrošināšanai, dažādi citi ar institūta sarežģītajām pētniecības iekārtām saistītie uzturēšanas darbu izaicinājumi, kā arī redzēt darbībā robotu. 

Uzņēmējiem un kultūras virziena skolēniem Dārzkopības institūta direktores Inese Ebele vadībā bija iespēja ielūkoties institūta darbā, gatavojoties ceriņu ziedēšanas laikam un uzzināt, kādu ieguldījumu mūsdienu Dārzkopības institūta attīstībā ir devis Pēteris Upītis - izstaigājot P. Upīša Dārzkopības muzeju un ceriņu dārzu, un kā tiek plānoti pasākumi institūta dārzā un gatavota publicitātes informācija. Tāpat skolēniem bija iespēja iepazīties ar institūta veikaliņa un e-veikala piedāvājumu. 

Noslēgumā skolēni dalījās savās atziņās par pieredzēto Dārzkopības institūtā, veidojot radošos darbus par to, kas viņus institūtā ir iedvesmojis, kādas vērtības viņi ir saskatījuši institūta darbā un ko vēl jaunu turpmāk viņi institūtā vēlētos redzēt. 

Tekstu sagatavoja Dobeles Valsts ģimnāzijas direktores vietniece, vēstures skolotāja Ilze Lesiņa.

Pievienots 11/05/2023