Pārlekt uz galveno saturu

SmartProtect projekts tuvojas noslēgumam

Smart_projekts_1

Attēla autors: No DI arhīva

SmartProtect projekts tuvojas noslēgumam – ir paveikts daudz un cerams, ka uzsāktie tehnoloģisko inovāciju pētījumi turpināsies un arvien plašāk tiks ieviesti ražošanā. Īsumā par projektu un dažiem tā rezultātiem.

Viedā lauksaimniecība inovatīviem dārzeņu augu aizsardzības pasākumiem

SmartProtect ir projekts, ko finansē Eiropas Savienības programma Horizon 2020 (līguma numurs 862563). Projekta mērķis ir izveidot tematisku tīklu starp lauksaimniekiem un konsultantiem, kas koncentrējas uz starpreģionu zināšanu apmaiņu par viedajiem integrētās augu aizsardzības (IAA) risinājumiem. Projekta mērķis ir stimulēt zināšanu pārnesi reģionālajās lauksaimniecības zināšanu un inovāciju sistēmās (AKIS) visā ES, un savienot to ar IAA progresīvo metožu inovatīvo potenciālu dārzeņu ražošanā, integrējot precīzās lauksaimniecības tehnoloģijas un datu analīzi.
 

IAA nozīme

IAA nozīmē visu pieejamo augu aizsardzības metožu rūpīgu izvērtēšanu pirms augu aizsardzības līdzekļu lietošanas. Tas izriet no atbilstošu pasākumu kompleksa, kas kavē kaitīgo organismu populāciju attīstību. IAA virzīta uz augu ekonomiski un ekoloģiski pamatotu aizsardzības līdzekļu lietojumu, vienlaikus samazinot riskus cilvēku veselībai un videi. IAA veicina veselīgu kultūraugu audzēšanu, pēc iespējas mazāk ietekmējot agroekosistēmu, un veicina dabisko kaitēkļu kontroles mehānismu lietošanu (Eiropas Komisijas definīcija). IAA apzīmē holistisku pieeju augu veselības pārvaldībai, kuras pamatā ir profilakse, uzraudzība un kontrole.

SmartProtect faktu lapas

Lai atvieglotu zināšanu nodošanu un veicinātu viedo IAA rīku ieviešanu, SmartProtect ietvaros ir apkopoti IAA risinājumi, kas ir pieejami arī SmartProtect platformā. Tās ir īsas faktu lapas, kas ir publiski pieejamas vietnē. Izstrādātajās faktu lapās ir iekļauta informācija par tādiem augiem kā kāpostaugi, burkāni, gurķi, salāti, sīpoli, paprika un tomāti. Ir pieejama arī faktu lapa par viedajiem slazdiem. Faktu lapas ir brīvi lejupielādējamas, un tajās ir iekļautas kaitēkļu uzraudzības metodes, ražas monitoringa metodes, diagnostikas un noteikšanas metodes (ELISA, RNS, DNS un mobilās kaitīgo organismu noteikšanas aplikācijas), lēmumu atbalsta sistēmas un pielietošanas metodes.

Turklāt papildu faktu lapas par vīrusu un kaitēkļu ierobežošanu dārzkopībā sīpolaugiem ir pieejamas vietnē, faktu lapas par slimību un kaitēkļu apkarošanu kāpostaugiem ir pieejamas vietnē, un faktu lapas par tomātu slimību kontroli un pašreizējo stāvokli un izaicinājumiem tomātu ražas kaitēkļiem ir pieejamas vietnē. Lielākā daļa šo materiālu ir pieejami angļu valodā.

Pievienots 17/06/2023