Pārlekt uz galveno saturu

“Sējējs” zinātnē - atkal Dārzkopības institūtam!

Gunars Lacis

Attēla autors: No DI arhīva

13. oktobrī, apbalvošanas ceremonijā “Hanzas Perons”, Rīgā, tika pasludināti Zemkopības ministrijas konkursa “Sējējs 2023” laureāti un veicināšanas balvu ieguvēji. Konkursa “Sējējs” laureātus sveica un balvas piešķīra deviņās konkursa nominācijās, tai skaitā “Zinātne praksē un inovācijas”.

Jau ceturto gadu pēc kārtas par laureātu šajā nominācijā kļuvis Dārzkopības institūta zinātnieks – šoreiz vadošais pētnieks PhD Gunārs Lācis, kura vadībā izstrādāts projekts “Mašīnu dziļās mācīšanās un datizraces pielietošana augu un patogēnu mijiedarbības izpētei: ābeļu un bumbieru kraupja patosistēmas”. Šis starpnozaru pētījums viennozīmīgi ir vērtīgs pienesums nozares nākotnei – viedajai dārzkopībai, bez kuras ļoti drīz nebūs iedomājama nopietna saimniekošana. Tas ir mūsdienīgs saimniekošanas veids, kas balstīts uz informācijas tehnoloģiju pielietošanu.

Projekts īstenots, sadarbojoties ar IT jomu zinātniekiem no Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas. No Dārzkopības institūta projektā piedalījās arī PhD Inga Moročko-Bičevska, M.biol. Toms Bartulsons un M.agr. Olga Sokolova.

Sejejs_kopbilde

Zemkopības ministrijas rīkotā konkursa "Sējējs 2023" laureātu un organizatoru kopbilde. 

Sirsnīgi sveicam kolēģus, kā arī “Sējēja 2023” balvas “Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā” saņēmēju – institūta ilggadīgu sadarbības partneri - Jāni Bērziņu, biedrības “Latvijas dārznieks” valdes priekšsēdētāju!

Pievienots 30/10/2023