Pārlekt uz galveno saturu

Ražas svētki Vecaucē - 2023: Lauksaimniecības augstākajai izglītībai 160, Latvija dabas stihiju varā

Vecaunes pils

Attēla autors: No DI arhīva

Tradicionāli novembra pirmajā ceturtdienā Vecauces pilī aizvadīts ikgadējais LBTU Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) zinātniskais seminārs "Ražas svētki Vecaucē - 2023: Lauksaimniecības augstākajai izglītībai 160, Latvija dabas stihiju varā". Semināra laikā tika prezentēti pētījumu rezultāti dažādās lauksaimniecības nozarēs.


 

Ar interesantiem ziņojumiem uzstājās kolēģi no LBTU – B.Bankina, D.Kairiša, A.Adamovičs, u.c. Tika sveikti Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas organizēto konkursu laureāti. Šogad par jauno zinātnieku konkursa uzvarētāju atzīta doktora studiju programmas "Lauksaimniecība" doktorante Inta Jakobija. Atzinību par dalību konkursā ar vēlējumu drīzāk aizstāvēt promocijas darbu saņēma Dārzkopības institūta pētniece Olga Sokolova. Paldies tika teikts šo darbu vadītājām B.Bankinai un I.Moročko-Bičevskai. Lauku izmēģinājumu un laboratoriju skatē šogad par laureātu kļuva Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centrs. Dārzkopības institūts pēc skates dalībnieku kopvērtējuma ieguva 2. vietu un saņēma Atzinības rakstu par labāko publicitāti. 

Lailas posters

Pasākuma laikā dalībniekiem bija iespēja iepazīties arī ar stenda referātiem, ko vērtēja žūrija un klātesošie. Stenda referātu nominācijā "Atraktīvākais" tika atzīts - Jakobija I., Bankina B., Klūga A. Sēņu daudzveidība Japānas krūmcidoniju augļos , nominācijā "Labāk strukturētais" - Strazdiņa V., Fetere V., Maļecka S. Baltijas valstīs selekcionētu ziemas kviešu šķirņu izvērtējums, bet semināra dalībnieku simpātiju izpelnījās - Dārzkopības institūta vadošās pētnieces Lailas Ikases stenda referāts "Kolonnveida un krebu ābeļu selekcija Latvijā". 

Pasākuma laikā Dārzkopības institūts prezentēja jaunākos sasniegumus selekcijā, gan piedāvājot jauno un perspektīvo ābolu un bumbieru šķirņu un genotipu izstādi - degustāciju, gan pētījumu rezultātus par sīpolu un ķiploku šķirņu antimikrobiālo aktivitāti.

Dzeriens

Tika piedāvāts degustācijai arī liofilizēts sojas jogurts ar dažādām piedevām no burkānu, galda biešu, upeņu spiedpaliekām, kā arī LAP sadarbības projekta ietvaros izstrādātā krūmcidoniju sulas koncentrāta dzēriens. Semināra dalībnieku interese bija liela.

Pievienots 05/11/2023