Pārlekt uz galveno saturu

Hypericum (asinszāļu) ģints augi kā perspektīvs jauns tokotrienolu un ar tokohromanolu saistītu molekulu savienojumu avots – no dekoratīvās kultūras līdz rūpnieciskai izmantošanai

Publicitātes foto

Attēla autors: No DI arhīva

Dārzkopības institūta zinātnieku veiktajā apjomīgajā pētījumā atklāts, ka Hypericum (asinszāļu) ģints augi var kalpot kā daudzsološs alternatīvs tokotrienolu* un ar tokohromanolu** saistītu savienojumu avots, piedāvājot ilgtspējīgu un ekonomiski izdevīgu risinājumu šo bioaktīvo vielu ieguvei. Izmantojot “zaļās” tehnoloģijas, iespējams efektīvi iegūt augstas kvalitātes ekstraktus ar potenciālu farmācijas un pārtikas rūpniecībā.

Pētījums aptvēra kopumā 41 Hypericum sugu un analizēja dažādus audzēšanas, apstrādes un ekstrakcijas faktorus, kas ietekmē E vitamīna veidu un koncentrāciju augos. Rezultāti atklāja četras īpaši perspektīvas sugas, tika izstrādātas videi draudzīgas ekstrakcijas metodes un iegūtas būtiskas zināšanas produktu izstrādei, tādējādi veicinot inovatīvu pieeju dabas resursu izmantošanai.

Projekta mērķis: audzēt un pārbaudīt vairāk nekā 25 asinszāļu Hypericum ģints sugas un 50 genotipus dažādos vides apstākļos un novērtēt to ietekmi uz tokotrienolu koncentrāciju augu materiālā, kā arī izpētīt “zaļo” šķīdinātāju izmantošanu un paņēmienus tokotrienolu iegūšanai un attīrīšanai.

Projekta uzdevumi:

  1. Pētīt tokohromanolu uzkrāšanās procesu dažādās Hypericum spp. augu daļās, analizējot tokotrienolu saturu;
  2. Atlasīt piemērotākās Hypericum sugas, genotipus un agronomiskos faktorus, kas rada lielu biomasu un augstu tokotrienolu koncentrāciju augu materiālā, ievērojot “zaļo” praksi audzēšanas laikā;
  3. Pētīt visu H. perforatum daļu efektīvu izmantošanu (hidrofilo un lipofīlo bioaktīvo savienojumu ekstrakcija), kas rada ieguvumus vides, ekonomikas, zinātnes un veselības jomā;
  4. Optimizēt Hypericum augu materiāla apstrādi ( žāvēšanu, ekstrakciju un attīrīšanu), liekot uzsvaru uz “zaļo” pieeju ieviešanu, lai iegūtu augstas kvalitātes (pārtikas/farmaceitiskās kvalitātes) ekstraktus, kas bagāti ar tokotrienoliem/tokohromanoliem;
  5. Izstrādāt un ieviest “zaļus”, vienkāršus protokolus un risinājumus paraugu sagatavošanai un tokohromanolu noteikšanai augu materiālā;
  6. Iegūt jaunas zināšanas, kas ir būtiskas droša, augstas kvalitātes produkta prototipa izstrādei, kas bagāts ar tokotrienoliem, kas izolēti no Hypericum spp. izmantojot “zaļās” tehnoloģijas.

Galvenie atklājumi:

  1. No 41 pētītās asinszāļu sugas visvairāk tokotrienolu satur H. perforatum, H. androsaemum, H. × inodorum un H. annulatum.
  2. Augsnes veids, saules gaisma un mēslojums būtiski ietekmē E vitamīna daudzumu augos. Lielāko daļu sugu (93%) var audzēt Latvijā, jo tās ir ziemcietīgas.
  3. Augu vecums, apgriešanas laiks un augšanas vieta (atklāts lauks vs siltumnīca) nosaka, cik daudz E vitamīna uzkrājas augos.
  4. Lai saglabātu E vitamīnu, vislabāk der mikroviļņu-vakuuma žāvēšana vai liofilizācija.
  5. Izstrādātas metodes eļļas ieguvei no asinszāļu sēklām bez ķīmiskajiem šķīdinātājiem.
  6. Kopā ar uzņēmumu SilvEXPO izstrādāts jauna produkta prototips ar tokotrienoliem, kas var atbalstīt cīņu pret iekaisumiem un sirds slimībām.
  7. Patentēta videi draudzīga metode E vitamīna iegūšanai no H. perforatum.
  8. Pateicoties sadarbībai ar vairāk nekā 100 botāniskiem dārziem pasaulē, ieguvām 340 augu sēklu paraugus jaunu E vitamīna avotu atklāšanai.

* Tokotrienoli ir E vitamīna grupai piederoši savienojumi, kas ķīmiski līdzīgi tokoferoliem (klasiskajam E vitamīnam), bet tiem ir atšķirīga struktūra un bioloģiskā aktivitāte.

** Tokohromanoli ir dabīgas lipofīlas (taukos šķīstošas) molekulas, kas ietver tokoferolus un tokotrienolus – galvenos E vitamīna formas savienojumus.

Pievienots 18/03/2025