Pārlekt uz galveno saturu

Gaidāms ilgstošs auksts laiks - kā pasargāt augļu dārzu?

Salna

Attēla autors: No DI arhīva

Sola salnas, aukstumu, ilgstoši, vairākas dienas. Ar ko tas draud? Kam tas draud? Ko darīt un ko nedarīt?
Tā kā gaidāma aukstā gaisa masa, kā stāsta meteorologi, tad ļoti no svara būs vieta, kur atrodas dārzs. Pirmkārt, vai trāpīs manam dārzam vai nē. Otrkārt, svarīgi ļaut aukstajai gaisa masai plūst un virzīties pa zemākām vietām, ieplakām – vislabāk, ja dārzs atrodas nogāzē, nevis ieplakā. Izturīgāki būs tie augļaugi, kuri vēl būs pumpuros. Vairāk cietīs ziedošie un tik tikko noziedējušie augļu koki un ogulāji - var pazaudēt ražu.

Ceriņiem var tikt sabojātas ziedkopas – ziedpumpuri neatvērsies un būs daudz jautājumu kā pērn, kāpēc neizplaukst un paliek tādi neizplaukuši pumpuri ziedkopai pa vidu. Tātad ļoti lielas atšķirības būs valstī kopumā, jo vienuviet uz lauka jau zied zemenes, sāk ziedēt ābeles, bet citur vēl tikai sāk ziedēt bumbieres, ķirši, kas mostas agrāk.

Salīdzinoši vēsais laiks ziedēšanu iespējams izstieps tādu garāku. Tā rezultātā ne visi ziedi ziedkopā būs atvērušies. Jo ciešākos pumpuros būs ziedi, jo labāk. Lai iegūtu labu ražu, nav vajadzīgi visi ziedi no bagātīgi ziedošiem kokiem. Ja tiks bojāta tikai retināšanas tiesa, tas nodrošinās lielākus augļus, ražu arī nākamgad, būs mazāk darba pie augļaizmetņu retināšanas u.t.l., ja vien kaitēkļi nesabojās atlikušo daļu. Var ciest augļu kvalitāte, kā pērn, uz āboliem tika novērots rūsinājums pie kausiņa. Ogu ķekari var būt ar robiem. Iespējams, labāka raža sagaidāma vairāk koku galotnēs, ja apakšējā daļa būs cietusi aukstā gaisa ietekmē, kas būs tuvāk augsnei.

Vērtējot apstākļus, varētu rekomendēt piesegt ar ko vien var un ko vien var. Zemenes uz lauka - ar agrotīklu, labāk ar divām kārtām. Siltumnīcās, plēves būdās censties saglabāt, uzturēt siltumu. Arī tur augi piesedzami ar agrotīklu vai ar jebko citu, kas rada siltumizolējošu efektu. Agrotīkls var radīt kādu grādu starpības, kas var būt pat ļoti izšķiroši. Var sildīt, ja tas ir iespējams. Te gan jāsaka, ka ar vienu sveci droši vien būs par maz. Piesedzamas ir vīnogas, ja tās aug pie māju sienām, siltākajās vietās tās jau sākušas dzīt jaunos dzinumus, kas būs visneizturīgākie. Piesedzot augus, vēlams, lai segums negulētu gluži klāt, virsū augam, jo sevišķi, ja segums paliks lietus, sniega ietekmē mitrs, cietīs vairāk tās augu daļas, kas būs saskarē ar segumu.

Dārzā vismaz sākumā veicināma siltuma atdeve no augsnes. Ja dārzā ir zālājs, to nopļaujam pēc iespējas zemāk. Zemi salaistam, jo mitra tā labāk vadīs siltumu – nosacītā kustība siltumam notiks no siltākas vietas uz aukstāku, līdz temperatūra “izlīdzināsies”. Iespējams lietus šai sakarā var palīdzēt. Vakarā pirms gaidāma aukstuma, salnām, nekādā gadījumā nav aplaistāmi paši augi, jo tas veicinās to ātrāku atdzišanu. Arī mums pašiem slapjas rokas vējā ātrāk nosalst, tāpat arī klāsies augam. Atceramies, ka ūdens ir labs siltuma vadītājs.

Ja nu kāds domā ar lietēšanu pasargāt dārzā kaut ko, tad tas būs jāuzsāk kamēr ir vēl temperatūra +2 … +3⁰C un jāturpina līdz atkal temperatūra būs virs nulles. Tas prasa daudz ūdens vienlaicīgi visā platībā. Noteikti, tad ir jāsaprot, kad būs tie mīnusi un nepārsteigties, lai darbs nav veltīgs, ūdens iztērēts, augs un paši nosaldēti vai arī pārsteidzīgi secinājumi tam aukstumam līdz jums nemaz netiekot. Sākot lietēšanu, gaisa temperatūra uzreiz kritīsies par pāris grādiem. Dažkārt pārcenšoties situāciju var padarīt vēl kritiskāku nekā nedarot neko šādā veidā.

Dūmu aizsegs, ja vien vējš to neizdzenās, var būt kā sava veida risinājums. Dūmu daļiņas - putekļi piesaista mitrumu, kas atdziestot dos kādu siltumu, neļaus dārzu pārņemt aukstajai gaisa masai. Darbs atkal visas nakts garumā. Uzmanīt temperatūru, laicīgi kurt uguni un neļaut sagādātajam kurināmajam degt ar atklātu liesmu.

Izskatās, ka būs jābūt modriem ne vienu vien nakti. Protams, no svara arī tas, cik labi augs jūtas, cik labi tas kopts un uzturēts bijis iepriekšējā sezonā, kā ziedi ieriesušies. Svarīgi būs nomīcītos augus visādi atbalstīt – lai netrūktu ūdens un barības vielas, lai tie labāk atkoptos. 

Dārzkopības institūta vadošais pētnieks Dr. agr. Edgars Rubauskis

Pievienots 11/05/2020