Pārlekt uz galveno saturu

Dalība virtuālajā pārtikas hakatonā

attels

Attēla autors: No DI arhīva

17. decembrī notika Aizsardzības ministrijas rīkotais virtuālais pārtikas hakatons, kura mērķis bija izstrādāt modeli noturīgai pārtikas piegāžu ķēdei, lai nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku pārtikas apgādi krīzes situācijā.
 

Virtuālajā hakatonā Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektore I. Pilvere iepazīstināja ar Valsts pētniecības projekta  “Vietējo pārtikas ķēžu pārstrukturizēšana un noturības stiprināšana krīzes un pēc krīzes laikā Latvijā” veiktajiem pētījumiem, datu apkopojumu un galvenajiem secinājumiem. 
Hakatona laikā darbs tika organizēts vairākās tematiskās grupās – “Augļi un dārzeņi”, “Graudaugu produkti”, “Gaļa, zivis un olas” un “Piens un piena produkti”. Grupu moderatori aicināja dalībniekus izspēlēt modeli kā teorētiski rīkotos viens liels konsorcijs /uzņēmums, piegādājot noteiktus daudzumus dažādu augļu, ogu un dārzeņu gan svaigā, gan konservētā veidā. 

Augļu dārzeņu grupā piedalījās dārzeņu kooperatīvi, augļu pārstrādes uzņēmumi, LOSP un ZM pārstāvji, kā arī eksperti saistībā ar dažādiem normatīviem regulējumiem, pārtikas drošību, iepakojumu. No zinātnieku puses mentoru/ekspertu lomā darbojās LLU PTF zinātnieki, pārstāvot piena, gaļas, zivju, olu un graudaugu sektorus, savukārt par izejvielu pieejamību, sezonalitātes ietekmi un alternatīvām iespējām pārstrādes jomā augļu un dārzeņu sektorā piedalījās Dārzkopības institūta vadošā pētniece D. Segliņa.

Hakatonam netradicionāli īsajā – četru stundu darba laikā tika izspēlēti un apskatīti dažādi modeļi, rastas atbildes uz svarīgiem jautājumiem un piedāvāti risinājumi mērķu sasniegšanai.

Foto: Armīns Janiks, Aizsardzības ministrija

Virtuālo pārtikas hakatonu organizē Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Zemkopības ministriju, LLU un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federāciju.

logo

Pievienots 18/12/2020