Pārlekt uz galveno saturu

Noslēdzies projekts “Jauna dārzeņa - edamame audzēšanas tehnoloģijas izstrāde bioloģiskajā ražošanā”

attels

Attēla autors: No DI arhīva

Projekts “Jauna dārzeņa - edamame audzēšanas tehnoloģijas izstrāde bioloģiskajā ražošanā” (LAD projekta Nr. 17-00-A01620-000004) realizēts ar mērķi izstrādāt līdz šim Latvijā neaudzēta dārzeņa – dārzeņu sojas, jeb edamame, audzēšanas tehnoloģiju bioloģiskajā saimniekošanas sistēmā. 

Projekta īstenošanas periods 01.03.2018. līdz 28.02.2021. un kopējais budžets 97 660.69 euro. Projekta pamatuzdevums bija izstrādāt edamames audzēšanas tehnoloģiju, atrast iespējas pagarināt tās uzglabāšanas periodu un izpētīt uzturvērtību.

Darbības un projekta kopsavilkums

Šobrīd nav atrodama pilnīga informācija par dārzeņu sojas audzēšanas tehnoloģiju bioloģiskā ražošanas sistēmā Latvijā. Arī Eiropā tā līdz šim nav bijusi zināma kā populārs dārzenis. Līdz ar to tās ieviešanai ražošanas apstākļos vēl ir daudz neskaidru jautājumu - kāda ir optimālā sējas biezība un sējas vai stādīšanas laiks, vai augi labāk ražo sējot tieši laukā, vai stādot ar dēstu, kādas augu aizsardzības problēmas var parādīties audzējot lielākā platībā, kā pēc iespējas ilgstošāk uzglabāt edamames pupiņas, nezaudējot to uzturvērtību un kvalitāti, u.c. Tā kā Eiropā ir ierobežots dārzeņu sojas sēklu piedāvājums, ir nozīmīgi izpētīt arī sēklaudzēšanas iespējas. Lai risinātu šos jautājumus, Dārzkopības institūts kopā ar sadarbības partneriem realizēja šo projektu ar mērķi izstrādāt jauna, līdz šim Latvijā neaudzēta dārzeņa - edamames, jeb dārzeņu sojas, audzēšanas tehnoloģiju bioloģiskajā saimniekošanas sistēmā, dažādojot pākšaugu sortimentu/daudzveidību gan pārtikā, gan augu sekā.

Projekta uzdevumi:

  1. Veikt dārzeņu sojas audzēšnas tehnoloģisko posmu optimizācijas pētījumus, lai izstrādātu tās audzēšanas tehnoloģiju atklātā laukā.
  2. Dārzeņu sojas sēklaudzēšanas iespēju izpēte vietējā sēklu materiāla ieguvei.
  3. Noskaidrot edamames uzturvērtību un izstrādāt pirmapstrādes tehnoloģiju realizācijas perioda pagarināšanai.
  4. Veikt datu apkopojumu un analīzi, gatavot publikācijas, prezentēt rezultātus konferencēs.
  5. Pamatojoties uz pētījuma gaitā iegūtajiem rezultātiem, projekta noslēgumā sagatavot informāciju lauksaimniekiem, lai nodrošinātu pētījuma rezultātu praktisko izmantošanu.

Projekta realizācijas rezultātā tika izstrādāta dārzeņu sojas audzēšanas tehnoloģija Latvijas agroklimatiskajois apstākļos, noskaidrota tās uzturvērtība un uzglabāšanas laika pagarināšanas iespējas.

Projekta koordinators un tā kontaktinformācija
Dārzkopības institūts
Tālrunis: + 371 26185596
E-pasts: liga.lepse@llu.lv
Adrese: Graudu iela 1, Ceriņi, Krimūnu pagasts, Dobeles nov.

Sadarbības partneri un to kontaktinformācijaLiena Muceniece
Tālrunis: +371 22338082
E-pasts: lm@lienasmedus.lv 
Adrese: "Puteņi", Lielvārdes pag., Lielvārdes nov., LV – 5070

Dzintars Šmits
Tālrunis: +371  29471113
E-pasts: damuki@inbox.lv 
Adrese: "Mežzīles", Cēres pag., Kandavas nov., LV-3122

ZS “Atvases”
Tālrunis: + 371 29558332
E-pasts: andris.mangulis@inbox.lv 
Adrese: “Atvases", Ķekavas pag., Ķekavas nov., LV-2123

Informācijas sagatavotājs: APP “Dārzkopības institūts”, Līga Lepse

Vairāk par projektu skatīt šeit.

Vairāk informācija par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejama Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē.

Projekts tiek īstenots Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma “Sadarbība” 16.2. apakšpasākuma "Atbalsts jaunu produktu, metožu, procesu un tehnoloģiju izstrādei" atklātu projektu iesniegumu konkursu veidā” ietvaros.

logo

Pievienots 06/03/2021