Pārlekt uz galveno saturu

Rit trešais gads viedās lauksaimniecības inovatīvai augu aizsardzībai dārzeņkopībā projekta īstenošanā

Smart_projekts

Attēla autors: No DI arhīva

Dārzkopības institūts jau trešo gadu īsteno Eiropas Savienības finansētu projektu SMARTPROTECT, kura ietvaros apkopota informācija par viedo tehnoloģiju izmantošanu dārzeņu audzēšanā augu aizsardzības jomā un veikti dažu tehnoloģiju izmēģinājumi.

Viena no viedajām tehnoloģijām, kas praktiski ir ērti un efektīvi pielietojama, ir viedie kaitēkļu slazdi. Slazdu darbības princips – uz līmvirsmas (ar feromonu vai bez tā) tiek noķerti kaitēkļi, automātiska kamera vairākas reizes dienā nosūta līmvirsmas foto uzņēmumu uz serveri, kur mākslīgais intelekts apstrādā attēlu un atpazīst konkrētos kultūrauga kaitēkļus.

No sistēmas uz mobilo aplikāciju un datora vietni atnāk paziņojums par kaitēkļa konstatējumu, kas palīdz laikus pieņemt lēmumu par augu aizsardzības līdzekļu smidzinājumu. Tas palielina smidzinājumu efektivitāti un optimizē izdevumus, kā arī mazina slodzi uz vidi un produkcijas kvalitāti.

Bracas

Esam uzstādījuši divu veidu slazdus gan Dārzkopības institūtā, gan sadarbības saimniecībā “Bračas” (attēlā). Šogad mācāmies un vērojam, lai rudenī dalītos ar mūsu pieredzi Lauka dienā (sekojiet informācijai Dārzkopības institūta notikumu kalendārā).

Vairāk par viedās lauksaimniecības projektu lasiet šeit.
 

Smart_logo

Pievienots 04/07/2022