Pārlekt uz galveno saturu

Dārzkopības institūta pētnieki iepazinās ar urbānās dārzkopības specifiku Helsinkos un Oslo

Helsinki foto

Attēla autors: No DI arhīva

Dārzkopības institūta un AREI pētniekiem Ziemeļvalstu Ministru Padomes Latvijā birojs deva brīnišķīgu iespēju projekta Urban Agriculture for Resilient Future (#FutureUA) ietvarā apmeklēt Helsinkus un Oslo, lai iepazītos ar urbānās dārzkopības politiku, izglītību, pētniecību un praktiskajiem risinājumiem šajās pilsētās. 

Projekts tiek īstenots ar mērķi apvienot dažādu ieinteresēto pušu pārstāvjus urbānās dārzkopības risinājumu ieviešanai un ilgtspējīgas pārtikas nodrošinājumam pilsētās. Šis projekts ļoti sasaucas ar mūsu īstenoto LZP finansēto projektu “Agroekoloģisko apstākļu ietekme uz dārzeņu kvalitāti urbānajā dārzkopībā”. Šo abu projektu sinerģijā saskatām potenciālu pilsētvides dārzkopības attīstībai Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Oslo vizītes laikā guvām iedvesmu par notekūdeņu attīrīšanas sistēmu, kas izstrādāta Norvēģijas Dzīvības zinātņu universitātē (NMBU), un tās rezultātā iegūto ļoti labas kvalitātes ūdeni, ko izmantot stādījumu laistīšanai pilsētā (arī pārtikā izmantojamu augu).

Ļoti iedvesmoja NMBU redzētā “putu” siltumnīca, kurā termoizolācijai tiek izmantotas dubultās sienas, kas pildītas ar mazgājamo līdzekļu putām. Gribas teikt “Skolu dārzi atgriežas!”. Vismaz Oslo ir tāda sajūta, apmeklējot Geitmyra skolas dārzu, kas aizņem aptuveni 2-3 ha zemes pilsētas centrā. Dārzā katrai klasei ir iedalīts zemes pleķītis, kur tiek veicināta pamatskolas skolēnu un skolotāju izpratne par dzīvo dabu un ilgtspējīgu attīstību. Oslo apmeklējuma laikā uzzinājām arī par NMBU īstenoto maģistra programmu urbānajā lauksaimniecībā, kas ar radošu un integrētu pieeju fokusējas uz cirkularitātes principu attīstīšanu urbānajā lauksaimniecībā.

Helsinkos apmeklējām nevalstisko organizāciju “Dodo”, kur tika prezentēti dažādi veiksmes un izaicinājumu stāsti par urbānās lauksaimniecības jaunuzņēmumu uzsākšanu un realizēšanu, tai skaitā par jauniešu un studentu iesaisti dažāda veida urbānās lauksaimniecības praksēs un projektos, kā arī par vietējo iedzīvotāju iesaisti kopienas dārzos, kur jebkurš iedzīvotājs var līdzdarboties un iegūt izaudzēto produkciju. Interesentiem tiek sniegta iespēja ne tikai aktīvi iesaistīties jau esošajā Dodo infrastruktūrā, bet arī attīstīt savas idejas un, iespējams, uzsākt savu uzņēmējdarbību. Patīkami pārsteidza modernā kukaiņu viesnīca Helsinku centrā, kas radīta, balstoties uz zinātnieku izstrādātām norādēm.

Pievienots 18/09/2023