Pārlekt uz galveno saturu

Dalība Eiropas augļaugu selekcijas un ģenētikas forumā

Eucarpia

Attēla autors: No DI arhīva

Eiropas augu selekcijas pētniecības asociācija (Eucarpia) sadarbībā ar Starptautisko dārzkopības zinātņu biedrību (ISHS) reizi četros gados rīko Eiropas augļaugu selekcijas un ģenētikas simpoziju. Šogad, 11. – 16. septembrī Drēzdenē-Pilnicā, Vācijā norisinājās jau sešpadsmitais šāds pasākums (https://eucarpia-fruit2023.julius-kuehn.de/).

Simpozijs noritēja Julius Kühn (JKI) Augļaugu selekcijas institūtā un tajā piedalījās 151 dalībnieks no 25 valstīm un tika sniegti 62 mutiskie un 78 stenda ziņojumi, kas aptvēra visas augļkopības selekcijas un ar to saistītās pētniecības jomas. Īpaša uzmanība tika pievērsta klimata izmaiņu un pesticīdu pielietojuma ierobežošanas izraisīto efektu mazināšanai, moderno molekulārās bioloģijas metožu pielietošanai augļaugu iedzimtības izpētē un selekcijas rīku izstrādē, augļaugu sugu izturības pret slimībām un kaitēkļiem stiprināšanai. Savu nozīmi augļaugu ģenētikas pētījumos atgūst fenotipiskā novērtēšana, ieviešot automatizētas, uz mašīnmācīšanos balstītas metodes. Simpozija dalībnieki viesojās zemeņu selekcijas uzņēmumā Hansabred GmbH & Co. KG, kurš uztur vairāk nekā 900 zemeņu sugu genotipus (t.sk. arī no Latvijas) un pielieto tos jaunu šķirņu selekcijā. 

Dārzkopības institūtu simpozijā pārstāvēja vadošie pētnieki Gunārs Lācis un Laila Ikase, attiecīgi sniedzot Eiropas kolēģiem ziņojumus “Uz marķieriem balstīta kraupja rezistences gēnu donoru kandidātu identifikācija Latvijas ābeļu ģenētiskajos resursos” un “Kolonnveida ābeļu selekcijas rezultāti Latvijā” un informējot par Dārzkopības institūta selekcijas programmas sasniegumiem. 

Dalība XVI Eucarpia augļaugu ģenētikas un selekcijas simpozijā bija iespējama, pateicoties projekta „Dārzaugu selekcijas programma” (vienošanās Nr. 10.9.1-11/23/1654-e) finansiālajam atbalstam.

Pievienots 21/09/2023