Pārlekt uz galveno saturu

Projekta “Baltijas sidrs” aktualitātes novembrī

gatavināšana

Attēla autors: No DI arhīva

Dārzkopības institūta zinātnieki no 12. – 13. novembrim (2024) piedalījās projekta “Zināšanās balstīta Baltijas sidra ražošana un zīmola izveide mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmei un konkurētspējai” (Baltijas sidrs) sanāksmē Polli, Igaunijā. Kopā ar projekta partneriem no Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs", Igaunijas lauku tūrisma asociācijas un Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes (Polli), kā arī sidra ražotājiem apspriedām projekta pirmos rezultātus un diskutējām par sidra darīšanu, Teruā kartes (Terroir map) izveidi un uzņēmējdarbības veicināšanu.

Terroir (franču termins) attiecas uz zemes un klimatisko apstākļu dabiskajām iezīmēm, kas mijiedarbojas, rada īpašu apstākļu kopumu, piešķirot raksturīgas īpašības tur ražotajiem sidriem. Kartes izveidei tiek ņemti vērā galvenie faktori: klimats, augsne, reljefs (ģeogrāfija) un cilvēks, kā dārza kopējs un sidra darītājs.  

Institūta zinātnieki iesaistīti aktivitātēs, lai raksturotu gan materiālu, no kā tiek gatavots sidrs – ābolu šķirnes, gan ābolu sulu un arī pašu sidru, ar mērķi noskaidrot dažādu faktoru ietekmi uz galaprodukta garšas īpašībām.

Sanāksmes laikā dalībnieki tika iepazīstināti  ar sākotnējiem augsnes izpētes, ābolu šķirņu sulu analīžu rezultātiem un to iespējamām sakarībām. Projektā iesaistītajiem uzņēmējiem Polli zinātnieki organizēja izglītojošu pasākumu, kura ietvaros visi semināra dalībnieki iesaistījās sidru paraugu degustēšanā, atbilstoši izstrādātām sensorajām analīzēm. Turpinājumā diskusijās bija iespēja iedziļināties ļoti atšķirīgajos sidra fermentēšanas procesos, t.sk. iepazīstot ražošanas procesu sidra darītavā “Tori Cider”. Uzņēmējam Karmo Haas un viņa ģimenei pieder savs ābeļu dārzs ar dažādām šķirnēm, kas nodrošina galveno izejvielu apjomu sidra ražošanai.

Sanāksmes noslēgumā diskutēts par turpmākajā periodā plānotajiem uzdevumiem un sasniedzamajiem rezultātiem, kā arī nolemta nākamā semināra organizēšanas vieta Latvijā.

Projekts tiek realizēts  INTERREG Igaunijas - Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2021.-2027.gadam; 2. prioritātes “Kopīgi un viedi augoši uzņēmumi” ietvaros.

Baltic Cider logo

Pievienots 27/11/2024