Baltic Cider jūnija aktivitātes Ziemļvidzemē

Jūnija pirmajai dekādei noslēdzoties, Ziemeļvidzemē (Smiltenē) projekta “Zināšanās balstīta Baltijas sidra ražošana un zīmola izveide mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmei un konkurētspējai” (Baltijas sidrs) sanāksmē tikās projekta partneru pārstāvji no Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs", Igaunijas lauku tūrisma asociācijas un Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes (Polli), Dārzkopības institūta, kā arī Latvijas un Igaunijas sidra ražotāji. Apspriedām projekta līdzšinējo aktivitāšu rezultātus, diskutējām un praktiski iepazinām sidra darīšanu, tā ceļu no dārza līdz gatavam produktam divās sidra darītavās Latvijā: Mūrbūdu un Abuls. Iepazinām paveikto mārketinga aktivitātēs.
Guvām ieskatu Baltijas sidra mājas lapas tapšanas procesā. Tajā būs informācija par sidra darīšanu, tradīcijām, aktuālajiem pasākumiem, kā arī sidra darītājiem kaimiņvalstīs. Tika diskutēts par atsevišķiem tirgus veicināšanas un sidra, tā darītavu iepazīšanas rīkiem.
Lai gūtu papildu informāciju, tika apkopotas sidra darītāju aptaujā sniegtās atbildes, mēģinot aptver Terroir kartes aspektus, kas ietver četras tā dimensijas: klimatu, augsni, topogrāfiju un cilvēka lomu tajā visā. Šajās dimensijās slēpjas arī virkne faktoru kā dārza kopšana, nodrošinājums ar ūdeni, barības vielām, siltumu, kas var ietekmēt gan sidra darīšanas pamatu – ābolus, gan gala rezultātu. Savā pieredzē un apkopojumā par Terroir kartes izveidi, balstoties zināšanās par šādu karšu veidošanu vīna darināšanā, papildinot šo projektu BASCIL projekta ietvaros, dalījās sidroloģists Gabe Cook.
Gūtais sanāksmē un pieredzes apmaiņa palīdzēs visiem iesaistītajiem sasniegt projekta rezultātus, rast jaunas idejas, risinājumus, lai turpinātu darbu pie Baltijas sidra atpazīstamības un konkurētspējas veidošanas. Ieskats iepriekšējā klātienes projekta tikšanās skatāma šeit.
