Baltic Cider septembra aktivitātes Igaunijā
Projekta “Zināšanās balstīta Baltijas sidra ražošana un zīmola izveide mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmei un konkurētspējai” (Baltijas sidrs) kārtējā sanāksmē (9.septembrī (2025)), kas norisinājās Igaunijas sidra ražošanas uzņēmumā “Jaanihanso Cidery”, tikās projekta partneru pārstāvji no Latvijas Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs", Igaunijas lauku tūrisma asociācijas un Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes (Polli), Dārzkopības institūta, kā arī Latvijas un Igaunijas sidra ražotāji.
Tikšanās laikā iesaistītās puses vienojās par turpmākiem darbiem un aktivitātēm, kas saistīti ar atkārtotu paraugu iegūšanu āboliem un attiecīgi sulai kā sidra izejmateriālam, to nogādāšanu zinātniskajām institūcijām ķīmisko analīžu veikšanai. Sanāksmes dalībniekus sidra ražotāji iepazīstināja ar idejām, kas tiek plānotas pilotsidru pagatavošanai. Tās saistītas, piemēram, jaunu tehnoloģisko risinājumu piemērošanu sidra darīšanas procesā; institūtu kolekcijās augošu, sidram piemērotu ābolu šķirņu izmantošana; kā arī dažādu koka mucu, gatavotām no ar atšķirīgām koka sugām, testēšana sidra kvalitatīvo rādītāju novērtēšanai. Ar “Abuls sidrs” sidra darītavas pārstāvi diskutēts par aktivitātēm, lai pagatavotu eksperimentālus sausos sidrus no trīs abās partneru valstīs augošu ābolu šķirņu ‘Auksis’, ‘Dabinet’ un ‘Sinap orlovskij’ augļu sulas.
Polli pārstāvji ziņoja par dažādu polifenolu un tanīnu saturu 2024. gadā iegūtā augļu sulā. Notika plašas diskusijas par augļu ķīmisko sastāvu, pievienoto fermentu, raudzēšanas laika, apstākļu, aromātvielu un citu savienojumu ietekmi uz galaprodukta – sidra kvalitātes rādītājiem un patikšanu patērētājiem.
Dārzkopības institūta pārstāvji iepazīstināja Terroir kartes konceptu. Dotajā brīdī tajā apkopoti analīžu rezultāti (tostarp augsnes un sulas ķīmiskā sastāva), un sagatavots informatīvs materiāls, kas ir svarīgs Terroir kartes izstrādei. Nolemts turpināt strādāt pie kartes, papildinot to ar jaunu informāciju, t.sk. ar otrās sezonas izejmateriāla analīžu rezultātiem.
Sanāksmes noslēgumā iepazināmies ar sidra darītavas “Jaanihanso Cidery” ražotni. Tas ir ģimenes uzņēmums ar sidra brūvēšanas ražotni (sidra darītava, noliktavas, degustācijas zāles un vieta pasākumiem kā “Ābolu festivāliem”) un augļu dārzu. Kā sidra darītavas īpašnieks minēja, 2013. gadā ilggadējs hobijs pārtapis profesionālā darbībā un kopš 2016. gada “Jaanihanso Cidery” ir pilnībā sertificēts bioloģiskās lauksaimniecības ražotājs.
Projekta sanāksmē un pieredzes apmaiņā gūtais palīdzēs visiem iesaistītajiem sasniegt projekta rezultātus, rast jaunas idejas, risinājumus, lai turpinātu darbu pie Baltijas sidra atpazīstamības un konkurētspējas veidošanas. Ieskats iepriekšējā klātienes projekta tikšanās skatāma šeit.
