Vitalijs Radenkovs
Struktūrvienība
Pārstrādes un bioķīmijas nodaļa
Amats
Pētnieks
Grāds
Dr. sc. ing.
Darbības virzieni
- Tehnoloģisko risinājumu izstrāde efektīvākai un racionālākai augu izcelsmes blakusproduktu izmantošanai inovatīvu pārtikas produktu ieguvei.
- Videi draudzīgo bionoārdāmu iepakošanas un pārklājumu materiālu izstrāde no atjaunojamiem resursiem augļu uzglabāšanas laika pagarināšanai.
- Augu izcelsmes blakusproduktu, fermentatīvās hidrolīzes starpproduktu un produktu fizikālo īpašību un bioķīmiskā sastāva analizēšana.
Galvenie sasniegumi
5 nozīmīgākās zinātniskās publikācijas:
- Radenkovs, V.; Juhnevica-Radenkova, K.; Jakovlevs, D.; Zikmanis, P.; Galina, D.; Valdovska, A. The Release of Non-Extractable Ferulic Acid from Cereal By-Products by Enzyme-Assisted Hydrolysis for Possible Utilization in Green Synthesis of Silver Nanoparticles. Nanomaterials 2022, 12, doi:10.3390/nano12173053.
- Radenkovs, V.; Juhnevica-Radenkova, K.; Kviesis, J.; Valdovska, A. An Environmentally Friendly Approach for the Release of Essential Fatty Acids from Cereal By-Products Using Cellulose-Degrading Enzymes. Biology (Basel) 2022, 11, doi:10.3390/biology11050721.
- Radenkovs, V.; Juhnevica-Radenkova, K.; Kviesis, J.; Lazdina, D.; Valdovska, A.; Vallejo, F.; Lacis, G. Lignocellulose-Degrading Enzymes: A Biotechnology Platform for Ferulic Acid Production from Agro-Industrial Side Streams. Foods 2021, 10, doi:10.3390/foods10123056.
- Radenkovs, V.; Püssa, T.; Juhnevica-Radenkova, K.; Kviesis, J.; Salar, F.J.; Moreno, D.A.; Drudze, I. Wild Apple (Malus spp.) by-Products as a Source of Phenolic Compounds and Vitamin C for Food Applications. Food Bioscience 2020, 38, doi:10.1016/j.fbio.2020.100744.
- Radenkovs, V.; Juhnevica-Radenkova, K.; Górnaś, P.; Seglina, D. Non-Waste Technology through the Enzymatic Hydrolysis of Agro-Industrial by-Products. Trends Food Science and Technology 2018, 77, 64–76, doi:10.1016/j.tifs.2018.05.013.
Nozīmīgākās populārzinātniskās publikācijas:
- K. Juhņeviča-Radenkova, V. Radenkovs: Klijas ir ļoti vērtīgs blakusprodukts. Saimnieks. Nr.12, 40-42.lpp. (2021).
- V. Radenkovs, Inese Drudze: Vērtīgie un unikālie paradīzes āboli. AgroTops. Nr.10 (2019).
- V. Radenkovs, K. Juhņeviča-Radenkova. Augu blakusproduktu paplašināšanas iespējas. AgroTops. Nr.8 (2018), 74.lpp. ISSN 1407-5164.
- V. Radenkovs. Augļapvalku un graudapvalku izmantošana pārtikā. AgroTops. Nr. 10 (201), 79.-80.lpp ISSN 1407-5164.
- V. Radenkovs, K. Juhņeviča-Radenkova. No augļu, ogu un graudu blakusproduktiem līdz veselīgai pārtikai. Profesionālā Dārzkopība. Nr. 3 (4) (2017), 30.-31.lpp.
Patenti:
- V. Radenkovs, K Juhņeviča-Radenkova, D. Segliņa: Diētisko šķiedrvielu produkts ar sinbiotiskām īpašībām un paņēmiens tā pagatavošanai.Ref. No: LVP2021000014
- V. Radenkovs, D. Segliņa, A. Olšteine: Šķiedrvielu saturošu produktu ražošanas tehnoloģija. 14914 B, Gads: 07/2015
Dalība projektos:
- ELF projekts Nr. 19-00-A01612-000006 “ Biotehnoloģiju kompetences attīstība augstvērtīgu dārzkopības produktu ieguvei” (2020.-2023.) (Izpildītājs).
- ELF projekts Nr.19-00-A01612-000004 “Bionoārdāmo polimēru iegūšana no atjaunojamiem resursiem augļu aizsargplēvju un iepakojuma materiālu izstrādei” (2019.-2022.) (Projekta vadītājs DI).
- LZP izcilības grants No. lzp-2020/2-0323 “Augsti efektīva ferulskābes izdalīšana no lauksaimniecības industrijas blakusproduktiem ar celulozi degradējošiem enzīmiem (FerulCelluZyms)”, (2020) (projekta vadītājs).
- ERAF projekts No.1.1.1.2/VIAA/1/16/201, 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts”, “Jaunu sinbiotisku pārtikas produktu izstrāde, izmantojot augu valsts blakusproduktu enzimātisko hidrolīzi” (2017.-2020.) (Projekta vadītājs).
- EU ERA-NET SUSFOOD programmas projekts “Sustainable plant ingredients for healthier meat products - proof of concepts (SUSMEATPRO)” (2015-2018) (Izpildītājs).
- LZP sadarbības projekts Nr. 672/2014 “Pētnieciskie un tehnoloģiskie risinājumi ilgtspējīgai smiltsērkšķu audzēšanai un pilnvērtīgai izmantošanai” (2014–2017) (Izpildītājs).
- Valsts Pētījumu programmas projekts Nr. 10-4/VPP-7/3 “Lauksaimniecības resursi ilgtspējīgai kvalitatīvas un veselīgas pārtikas ražošanai Latvijā” (AgroBioRes), Projekts Nr.2. “Augļaugu ilgtspējīgu audzēšanu ietekmējošie bioloģiskie procesi un ražošanas blakusproduktu pielietojuma paplašināšana” (2014.-2017.) (Izpildītājs).
- ESF projekts Nr. 2013/0048/1DP/1.1.1.2.0/13/APIA/VIAA/008 “Zinātnieku grupas izveide kauleņkoku pavairošanas, ģeneratīvo procesu kvalitātes paaugstināšanas un augļu izmantošanas iespēju pētījumiem” (2013.-2015.) (Izpildītājs).
- Valsts Pētījumu programmas projekts Nr. 10-4/VPP-5/4 “Vietējo resursu (zemes dzīļu, meža, pārtikas un transporta) ilgtspējīga izmantošana - jauni produkti un tehnoloģijas” (NatRes), Projekts Nr.2 „Ābolu kvalitātes paaugstināšanas, saglabāšanas un pārstrādes iespēju risinājumi” (2010.-2013.) (Izpildītājs).
- ERAF projekts No. 2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/083 “Vietējā izcelsmes graudaugu sugu potenciāla izvērtēšana un šķirņu iegūšana izmantošanai īpašas diētiskas pārtikas produktu ieguvē” (2010-2013) (Izpildītājs).
Publikācijas