Zinātniski pamatoti risinājumi ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai (GreenAgroRes)

Projekta numurs
VPP-ZM-VRIIILA-2024/1-0002
Projekta sākums
Projekta beigas
Projekta vadītājs
Iesaistītie darbinieki
Projekta GreenAgroRes vispārējais mērķis - attīstīt zināšanas un radīt zinātniski pamatotus risinājumus Latvijas dabas resursu ilgtspējīgai un racionālai izmantošanai, palielinot to pievienoto vērtību mainīgajos sociālekonomiskajos, vides un klimata apstākļos.
Projektā ir definēti daudzveidīgi uzdevumi:
- analizēt samazinātas sintētisko augu aizsardzības līdzekļu slodzes ietekmi uz plašāk audzēto laukaugu - ziemas kviešu produktivitāti un ražas kvalitāti, veicot to testēšanu atšķirīgos Latvijas reģionos;
- izpētīt saimnieciski nozīmīgāko augļukoku, krūmogulāju un dārzeņu audzēšanas tehnoloģiskos elementus iekļaujot viedos risinājumus, sintētisko augu aizsardzības līdzekļu lietojuma mazināšanai;
- izpētīt jaunus vai maz pētītu pākšaugu un dārzaugu patogēnus saistībā ar klimata un audzēšanas tehnoloģiju izmaiņām;
- sagatavot priekšlikumus risinājumiem ilgtspējīgas un dzīvotspējīgas lauksaimniecības nozares attīstībai pie dažādiem Zaļā kursa mērķu sasniegšanas scenārijiem, veicot: a) novērtējumu par lauksaimniecisko darbību vistiešāk ietekmējošo Zaļā kursa izaicinājumu īstenošanai atbilstošākajām saimniekošanas praksēm Latvijā; b) novērtējumu par Zaļā kursa mērķu sasniegšanai identificēto atbilstošāko saimniekošanas prakšu īstenošanas izmaksu un ieguldījumu sloga sadalījumu starp iesaistītajām pusēm (lauksaimnieki, patērētāji, valsts pasākumi, ES fondi); c) novērtējumu par Latvijas priekšrocībām un trūkumiem, salīdzinājumā ar citām ES dalībvalstīm, ar lauksaimniecisko darbību vistiešāk saistīto Zaļā kursa mērķu sasniegšanā;
- analizēt antimikrobiālās rezistences attīstības sasaisti ar antibiotiku lietošanu liellopu un cūku novietnēs, pētīt nozīmīgāko infekciju ierosinātāju izplatību;
- veikt Latvijas iedzīvotāju pārtikas patēriņa datu iegūšanu, par rūpnieciski ražotiem un mājas apstākļos ražotiem alkoholiskajiem un bezalkoholiskajiem dzērieniem, īpaši pievēršot uzmanību dzērieniem ar pievienotiem augiem vai to produktiem, uztura bagātinātājiem, kā arī Latvijai raksturīgiem produktiem - tējām, zivju un gaļas kūpinājumiem u.c.;
- radīt jaunas zināšanas ilgtspējīgas pārtikas sistēmas (un pārtikas ražošanas blakusproduktu pārstrāde augstvērtīgos un pārtikas aprites normatīvajiem aktiem atbilstošos produktos, saglabājot bioloģiski aktīvos savienojumus) nodrošināšanai un videi draudzīgu un pārstrādājamu iepakojuma materiālu lietojumam pārtikā;
- saimnieciski vērtīgo ezeru zivju krājuma novērtējuma integrētas metodes izstrāde, izmantojot atpūtas, komerciālās un zinātniskās zvejas (zvejas rīku, hidroakustisko mērījumu un elektrozveja) datus;
- saimnieciski vērtīgo zivju, kā pārtikas produkta, piesārņojuma un uzturvērtības riska-ieguvuma attiecības analīze.
Projektā ir iesaistīti 90 dažādu jomu zinātnieki no visām partnerorganizācijām, no tiem 19 ir galvenie izpildītāji un 9 dažādu jomu studējošie. Projekta īstenošanu ir atbalstījušas 12 dažādas lauksaimniecības, zivsaimniecības un vides nevalstiskās organizācijas, uzskatot, ka projekta īstenošanā tiks radīti nozīmīgi risinājumi nozaru ilgtspējas attīstībai.
Ar projektu saistītie pasākumi:
- Informatīvā diena "Pavasaris 2025", 2025. gada 20. martā.
- Dārza diena "Ābeļu veidošana profesionāļiem”, 2025. gada 27. martā.
Finansējuma apjoms
340631
Finansējuma avots
Nacionālais finansējums
Institūta loma
Partneris
Elektroniskais resurss
Statuss
Aktīvs