Pārlekt uz galveno saturu

Pawel Gornas

DI
Struktūrvienība
Pārstrādes un bioķīmijas nodaļa
Amats
Vadošais pētnieks
Grāds
Dr. sc. ing.
Darbības virzieni
  • Agro-rūpniecisko blakusproduktu un ārstniecības augu izmantošana hidrofilo un lipofīlo bioaktīvo savienojumu izdalīšanai un ieguvei.

  • Videi draudzīgu ekstrakcijas metožu izmantošana bioaktīvo savienojumu noteikšanai.

  • Netradicionāli eļļas ieguves avoti ar potenciāli augstu izmantošanas vērtību.

  • Inovatīvu un vienkāršotu pieeju izstrāde bioaktīvo savienojumu ātrai noteikšanai, izmantojot HPLC un SFC.

Galvenie sasniegumi

5 nozīmīgākās zinātniskās publikācijas:

  • G. Baškirovs, K. Dukurs, A. Soliven, P. Górnaś, Evaluation of RPLC stationary phases for tocopherol and tocotrienol positional isomer separation: Method development and profiling. Talanta, 277, 2024, 126360, https://doi.org/10.1016/j.talanta.2024.126360;

  • G. Baškirovs, A. Soliven, P. Górnaś, Supercritical fluid chromatography with fluorescence detection for tocochromanol profiling in oils and seed ethanol extracts: A comparative study with NPLC. Microchemical Journal, 199, 2024, 110225, https://doi.org/10.1016/j.microc.2024.110225;

  • P. Górnaś, D. Lazdiņa, I. Mišina, E. Sipeniece, D. Segliņa, Cranberry (Vaccinium macrocarpon Aiton) seeds: An exceptional source of tocotrienols. Scientia Horticulturae, 331, 2024, 113107, https://doi.org/10.1016/j.scienta.2024.113107;

  • A. Siger, P. Górnaś, Free tocopherols and tocotrienols in 82 plant species’ oil: Chemotaxonomic relation as demonstrated by PCA and HCA. Food Research International, 164, 2023, 112386, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.112386;

  • G. Baškirovs, A. Soliven, P. Górnaś, Analytical scale supercritical fluid chromatography for the analysis of nine tocochromanols in 24 different cold-pressed plant oils: Method development, validation, and isolation of tocotrienols and plastochromanol-8. Journal of Food Composition and Analysis, 110, 2022, 104586, https://doi.org/10.1016/j.jfca.2022.104586.

Dalība projektos (pēdējo 3 gadu laikā):

  • Iceland Liechtenstein Norway project: EEA-RESEARCH-170-RC, INnovative TEchnologies for REcovery of valuable compounds from agri-food and seafood side STreams for food applications (INTEREST) (2023-2024);

  • Latvian Council of Science project: lzp-2021/1-0651, Genus Hypericum as a new valuable source of tocotrienols and tocochromanol-related molecules – from ornamental crop to industrial applications (2021-2024);

  • Latvian Council of Science project: lzp-2020/1-0422, Dicotyledonous plant families and green tools as a promising alternative approach to increase the accessibility of tocotrienols from unconventional sources (2020-2023);

  • ERDF project: 1.1.1.1/16/A/094, Environment-friendly cultivation of emerging commercial fruit crop – Japanese quince (Chaenomeles japonica) and waste-free methods of its processing (2017-2020);

  • COST action: OC-2015-1-19780, CA15136 - European network to advance carotenoid research and applications in agro-food and health (EUROCAROTEN) (2016-2020).

  • Production of biodegradable polymers from renewable sources for the development of edible coatings and packaging materials for fruits. No.19-00-A01612-000004 (2019-2022);

  • Development of new vegetable - edamame growing technology in organic production, No. I7-00-401620-000004 (2018 - 2021).

Dalība projektos
Perspektīvas augļaugu komerckultūras – krūmcidoniju (Chaenomeles japonica) vidi saudzējoša audzēšana un bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas
Jauna dārzeņa - edamame audzēšanas tehnoloģijas izstrāde bioloģiskajā ražošanā
Hypericum ģints augi kā perspektīvs jauns tokotrienolu un ar tokohromanolu saistītu molekulu savienojumu avots – no dekoratīvās kultūras līdz rūpnieciskai izmantošanai
Divdīgļlapju dzimtu augi un zaļās tehnoloģijas kā perspektīva alternatīva pieeja tokotrienolu pieejamības uzlabošanai no nekonvencionāliem avotiem
“Bioloģisko lauksaimniecības augu piena (kaņepju un sojas pupiņu) saldējuma eksperimentālā izstrāde ar dažādām ogām, augļu un dārzeņu piedevām"
Pētnieciskie un tehnoloģiskie risinājumi ilgtspējīgai smiltsērkšķu audzēšanai un pilnvērtīgai izmantošanai
Biotehnoloģiju kompetences attīstība augstvērtīgu dārzkopības produktu ieguvei
Krūmcidoniju (Chaenomeles japonica) sulas koncentrāts un pulveris – jauni produkti pārtikas industrijai
Augļaugu ilgtspējīgu audzēšanu ietekmējošie bioloģiskie procesi un ražošanas blakusproduktu pielietojuma paplašināšana (AUGĻI)
Bionoārdāmo polimēru iegūšana no atjaunojamiem resursiem augļu aizsargplēvju un iepakojuma materiālu izstrādei
Pētniecībā un inovācijās balstīti risinājumi kūdras nozares virzībai uz klimatneitrālu ekonomiku, veicinot Latvijas dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu (PeatTransform)