Pawel Gornas
Struktūrvienība
Pārstrādes un bioķīmijas nodaļa
Amats
Vadošais pētnieks
Grāds
Dr. sc. ing.
Darbības virzieni
- Agro-rūpniecisko blakusproduktu un ārstniecības augu izmantošana hidrofilo un lipofīlo bioaktīvo savienojumu izdalīšanai un ieguvei.
- Videi draudzīgu ekstrakcijas metožu izmantošana bioaktīvo savienojumu noteikšanai.
- Netradicionāli eļļas ieguves avoti ar potenciāli augstu izmantošanas vērtību.
- Inovatīvu un vienkāršotu pieeju izstrāde bioaktīvo savienojumu ātrai noteikšanai, izmantojot HPLC un SFC.
Galvenie sasniegumi
5 nozīmīgākās zinātniskās publikācijas:
- Górnaś, P., Rudzińska, M. 2016. Seeds recovered from industry by-products of nine fruit species with a high potential utility as a source of unconventional oil for biodiesel and cosmetic and pharmaceutical sectors. Industrial Crops and Products, 83, 329–338.
- Górnaś, P., Rudzińska, M., Raczyk, M., Mišina, I., Soliven, A., Lācis, G., Segliņa, D. 2016. Impact of the species and variety on the concentrations of minor lipophilic bioactive compounds in oils recovered from plum kernels. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 64, 898−905.
- Górnaś, P. 2015. Unique variability of tocopherol composition in various seed oils recovered from by-products of apple industry: Rapid and simple determination of all four homologues (α, β, γ and δ) by RP-HPLC/FLD. Food Chemistry, 172, 129–134.
- Górnaś, P., Juhņeviča-Radenkova, K., Radenkovs, V., Mišina, I., Pugajeva, I., Soliven, A., Segliņa, D. 2016. The impact of different baking conditions on the stability of the extractable polyphenols in muffins enriched by strawberry, sour cherry, raspberry or black currant pomace. LWT - Food Science and Technology, 65, 946–953.
- Górnaś, P., Siger, A., Segliņa, D. 2013. Physicochemical characteristics of the cold-pressed Japanese quince seed oil: New promising unconventional bio-oil from by-products for the pharmaceutical and cosmetic industry. Industrial Crops and Products, 48, 178–182.
Dalība projektos (pēdējo 3 gadu laikā):
- ELF projekts Nr.19-00-A01612-000004 “Bionoārdāmo polimēru iegūšana no atjaunojamiem resursiem augļu aizsargplēvju un iepakojuma materiālu izstrādei” (2019.-2022.)
- LAD projekts Nr. 18-00-A01620-000046, “Bioloģisko lauksaimniecības augu piena (kaņepju un sojas pupiņu) saldējuma eksperimentālā izstrāde ar dažādām ogām, augļu un dārzeņu piedevām" (2019-2020)
- LAD projekts Nr. l7-00-401620-000004, Jauna dārzeņa - edamame audzēšanas tehnoloģijas izstrāde bioloģiskajā ražošanā (2018-2021)
- COST akcija Nr. CA15136 “European network to advance carotenoid research and applications in agro-food and health" (EUROCAROTEN) (2016 - 2020)
- EU ERA-NET SUSFOOD programmas projekts “Sustainable plant ingredients for healthier meat products - proof of concepts (SUSMEATPRO)” (2015-2018)
- LZP Pētnieciskās sadarbības projekts Nr. 672/2014, "Pētnieciskie un tehnoloģiskie risinājumi ilgtspējīgai smiltsērkšķu audzēšanai un pilnvērtīgai izmantošanai" (2014-2017)
- Valsts Pētījumu programma Lauksaimniecības resursi ilgtspējīgai kvalitatīvas un veselīgas pārtikas ražošanai Latvijā (AgroBioRes) Projekts Nr. 2 „Augļaugu ilgtspējīgu audzēšanu ietekmējošie bioloģiskie procesi un ražošanas blakusproduktu pielietojuma paplašināšana” (2014–2017)
Publikācijas