Inta Krasnova
Struktūrvienība
Pārstrādes un bioķīmijas nodaļa
Amats
Pētniece
Grāds
Dr. sc. ing.
Darbības virzieni
- Jaunu augļu, ogu un dārzeņu pārstrādes produktu izstrāde un ražošanas tehnoloģiju pilnveidošana. Darbs ar uzņēmējiem par jaunu produktu izstrādi (pārstrādes produktu receptūru, tehnoloģiju izstrāde un uzturvērtības novērtēšana).
- Dārzaugu un to pārstrādes produktu bioķīmiskā sastāva izvērtēšana. Bioķīmiskā sastāva noteikšanas metožu izstrāde un validācija.
Galvenie sasniegumi
Nozīmīgākās zinātniskās publikācijas:
- Krasnova I., Dukaļska L., Segliņa D., Mišina I., Kārkliņa D. (2013) Influence of anti-browning inhibitors and biodegradable packaging on the quality of fresh-cut pears. Proceedings of the Latvian Academy of Sciences, Section B, Vol. 67, No.2 (683), pp. 167-173.
- Krasnova I., Seglina D., Kviesis J., Surikova V., Karklina D. (2013) Polyphenolic, vitamin C and sugar profile of apple cultivars grown in Latvia. Proceedings II Balkan Symposium on Fruit Growing, Acta Horticulturae 981, Vol.(1), 613-619.
- Krasnova I., Dukalska L., Seglina D., Juhnevica K., Sne E., Karklina D. (2012) Effect of Passive Modified Atmosphere in Different Packaging Materials on Fresh-Cut Mixed Fruit Salad Quality during Storage. World Academy of Science, Engineering and Technology, 67,pp. 1095-1104
- Górnas P Mišina I., Krasnova I., Segliņa D. Tocopherol and tocotrienol contents in the sea buckthorn berry beverages in Baltic countries: Impact of the cultivar. Fruits, 2016, vol. 71(6), p. 399-405. https://fruits.edpsciences.org/articles/fruits/abs/2016/06/fruits150111/fruits150111.html
- Zvaigzne G., Kārkliņa D., Thomas J.M., Kuehn S., Krasnova I., Segliņa D., (2017), Ultra -high temperature effect on bioactive compounds and sensory attributes of orange juice compared with additional processing. Proceedings of the Latvian Academy of Sciences. Vol. 71 No. 6 (711), pp. 486–491.DOI: 10.1515/prolas-2017-0084 https://www.degruyter.com/downloadpdf/j/prolas.2017.71.issue-6/prolas-2017-0084/prolas-2017-0084.pdf
- Valdovska A., Gāliņa D., Krasnova I., Segliņa D. (2017) Antibacterial activity of some plants of traditional herbal medicine on growth of E.coli in vitro originated from liquid pig manure.Proceeding of 7th ICBBB, 56-61. https://dl.acm.org/results.cfm?query=Anda+Valdovska%2C+Daiga+Galipa%2C+lnta+Krasnova%2C+Dalijo+Seglirla&Go.x=0&Go.y=0
- Krasnova I., Segliņa D., Pole V. (2018) The effect of pre-treatment methods on the quality of dehydrated candied Japanese quince fruits during storage. Journal of Food Science and Technology 55(11), pp 4468–4476. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs13197-018-3375-8
- Krasnova, I., Seglina, D., Aboltins, A., Juhnevica, K. and Karklina, D. (2018). Quality maintenance of fresh-cut apple salad by using different anti-browning agents. Acta Hortic. 1209, 217-224.DOI: 10.17660/ActaHortic.2018.1209.31 https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2018.1209.31
Populārzinātniskās publikācijas:
- Segliņa D., Krasnova I., Blūzmane K. (2015) Dārza zemeņu lapas tējai. // Agrotops, Nr.7, 74. lpp. http://www.la.lv/izdevumi/at/2015/07/01/
- Krasnova I., Segliņa D. (2012) Svaigu augļu salātu ražošanas iespējas. Agro tops, Nr. 11, 72.-74. lpp.
Dalība projektos pēdējos 5 gados:
- LAD 16.1. projekts “Inovatīvi, ekonomiski pamatoti risinājumi ābeļu un aveņu ražošanas efektivitātes un augļu kvalitātes paaugstināšanai, No. 18-00-A01620-000025 (2018 - 2023)
- LAD 16.1. projekts “Bionoārdāmo polimēru iegūšana no atjaunojamiem resursiem augļu aizsargplēvju un iepakojuma materiālu izstrādei”, Nr. 19-00-A01612-000004 (2019-2022)
- LAD 16.2. projekts “Jauna dārzeņa - edamame audzēšanas tehnoloģijas izstrāde bioloģiskajā ražošanā”, No. I7-00-401620-000004 (2018 - 2021)
- LAD 16.2. projekts “Bioloģisko lauksaimniecības augu piena (kaņepju un sojas pupiņu) saldējuma eksperimentālā izstrāde ar dažādām ogām, augļu un dārzeņu piedevām", Nr. 18-00-A01620-000046 (2019-2020)
- ERAF projekts Nr. 1.1.1.1/16/A/094 Perspektīvas augļaugu komerckultūras – krūmcidoniju (Chaenomeles japonica) vidi saudzējoša audzēšana un bezatlikuma pārstrādes tehnoloģijas (2017.-2020.)
- Netehnoloģisko un tehnoloģisko inovāciju kapacitātes attīstība augļu audzēšanā un pārstrādē Baltijas jūras reģiona valstīs (Advancement of nontechnological innovation performance and innovation capacity in fruit growing and processing sector in selected Interereg Baltic Sea Region countries, InnoFruit), (2016 - 2019)ERA-Net SUSFOOD projekts “Sustainable plant ingredients for healthier meat products - proof of concepts” (SUSMEATPRO). (2015-2018)
- Valsts Pētījumu programmas “Lauksaimniecības resursi ilgtspējīgai kvalitatīvas un veselīgas pārtikas ražošanai Latvijā” (AgroBioRes). Nr. 10-4/VPP-7/3, Projekts Nr.2. Augļaugu ilgtspējīgu audzēšanu ietekmējošie bioloģiskie procesi un ražošanas blakusproduktu pielietojuma paplašināšana (2014.-2017).
- LZP sadarbības projekts Nr. 672/2014 „Pētnieciskie un tehnoloģiskie risinājumi ilgspējīgai smiltsērkšķu audzēšanai un pilnvērtīgai izmantošanai” (2014.-2017.)
- Netehnoloģisko un tehnoloģisko inovāciju kapacitātes attīstība augļu audzēšanā un pārstrādē Baltijas jūras reģiona valstīs (Advancement of nontechnological innovation performance and innovation capacity in fruit growing and processing sector in selected Interereg Baltic Sea Region countries, InnoFruit), (2016 - 2019)
- Valsts Pētījumu programmas “Lauksaimniecības resursi ilgtspējīgai kvalitatīvas un veselīgas pārtikas ražošanai Latvijā” (AgroBioRes). Nr. 10-4/VPP-7/3, Projekts Nr.2. Augļaugu ilgtspējīgu audzēšanu ietekmējošie bioloģiskie procesi un ražošanas blakusproduktu pielietojuma paplašināšana (2014.-2017)
- Valsts Pētījumu Programmas "Vietējo resursu (zemes dzīļu, meža, pārtikas un transporta) ilgtspējīga izmantošana - jauni produkti un tehnoloģijas" (NatRes) Projekts Nr.2 „Ābolu kvalitātes paaugstināšanas, saglabāšanas un pārstrādes iespēju risinājumi" (2010.-2013.)
- ERAF projekts "Smiltsērkšķu veģetatīvo daļu izmantošana profilaktisku produktu ar augstu antioksidatīvo iedarbību", Nr.2010/0317/2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/159 (2010-2012)
Publikācijas